Nytt steg mot malmgruva

Malmgruvan i Viscaria utanför Kiruna tar ett steg mot att öppna.
Avalon Minerals Viscaria har nu ansökt hos miljödomstolen om att få öppna malmgruvan.

KIRUNA2011-04-19 11:50

Tre miljoner ton malm per år beräknar Avalon Minerals Viscaria att bryta i åtta dagbrott i Viscaria utanför Kiruna. Med den takten kommer fyndigheterna av koppar och järn räcka i fem år, även om man inte utesluter att fortsätta verksamheten ytterligare.

Nu har företaget lämnat in en ansökan till miljödomstolen om att få öppna gruvan och man vill komma igång så snart som möjligt.

Tidigare har företaget sagt att det hoppas kunna vara igång med driften under 2013. Men när företaget vill sätta igång verksamheten beror på den ekonomiska utvecklingen.

”Erfarenhetsmässigt kan den ekonomiska utvecklingen påverka tidplanen”, skriver man i ansökan och vill ha en igångsättningstid på sju år.

Viscaria är beläget cirka fyra km nordväst om Kiruna. LKAB har tidigare genom ett dotterbolag drivit både dagbrott och verksamhet under jord i Viscariagruvan. Verksamheten togs över av Outokumpu som lade ner gruvan 1997.

De åtta dagbrotten som planeras ska vara mellan 65 och 150 meter djupa. Underjordsbrytning kan bli aktuellt efter att dagbrottsbrytningen har avslutats och i området närmast E 10 planerar bolaget att bryta malm i underjordsgruvan.

Anrikningen kommer att ske i ett nytt anrikningsverk som har en kapacitet upp till tre miljoner ton per år.

Området har inget naturskydd, men en del av det används av rennäringen som betesmark och i samband med att renarna flyttas. Flyttleden kommer att flyttas, och bolaget kan stoppa sin dagbrottsverksamhet i samband med att renarna flyttas.

Men det är inte bara miljödomstolen som ska säga sitt om gruvplanerna.

Parallellt med ansökan till miljödomstolen pågår handläggningen av bolagets ansökan om bearbetningskoncession, där bergstaten och länsstyrelsen granskar om platsen kan accepteras från miljösynpunkt. En del av området är idag detaljplanelagt av kommunen så att det bara kan innehålla vindkraftsproduktion, och detta måste ändras till att även tillåta mineralutvinning innan brytningen påbörjas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om