Nytt samarbete ska ge sug att börja plugga

Ungdomar med ofullständiga betyg från grundskola och gymnasium ska bli sugna att börja plugga igen.Det är målet med ett nytt samarbete mellan arbetsförmedlingarna och folkhögskolorna i landet.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-02-05 06:00
Regeringen har satsat 71 miljoner kronor i åtgärden som ska bekämpa ungdomsarbetslösheten.
15 utbildningsplatser
I Norrbotten är det olika ställt med den saken. Därför har folkhögskolorna begärt olika många platser.
I Kiruna ligger ungdomsarbetslösheten relativt lågt och Malmfältens folkhögskola har bara begärt 15 utbildningsplatser. Men de kan bli nog så värdefulla för de som väljer att hoppa på.
Målgruppen är ungdomar som har fyllt 16 men inte 25 och som saknar fullständiga betyg från gymnasium eller grundskola. De ska också vara inskrivna vid arbetsförmedlingens jobbgaranti.
Det handlar om en tolv veckor lång utbildning där eleverna får träna studieteknik och förhoppningsvis får motivation till att återgå till reguljär utbildning.
- Förhoppningen är att vi ska få tillbaka eleverna till hösten i våra ordinarie program, säger Harald Ericson, rektor vid Malmfältens folkhögskola.
Eller också hittar de andra vägar att nå drömjobbet.
Tuff utmaning
- De ska också få en inblick om vilka häftiga jobb det finns och vad som krävs för att kunna konkurrera om dem, säger Kristina Palo, chef vid arbetsförmedlingen i Kiruna.
Anki Strandgård är tilltänkt som lärare för eleverna som ska gå utbildningen vid Malmfältens folkhögskola. Hon får också den tuffa utmaningen att försöka motivera studietrötta elever till att göra en nystart.
- Det är ofta förenat med dålig självkänsla att ha något som är oavslutat. Folkhögskolan kan bli en bra miljö för dem. Här finns många andra elever i samma ålder.
Fakta

Älvsby folkhögskola 13
Kalix fhs 45
Malmfältens fhs 15
Sunderby fhs 30
Sverige-finska fhs 30
Tornedalens fhs 15
Framnäs fhs 20
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om