Nytt miljövillkor för gruvbrytning

Högsta domstolen har beslutat att inte ge prövningstillstånd i målet om Kirunagruvans påverkan på marken. Därmed har det nya villkoret börjat att gälla.

Nya villkoret har dock stött på motstånd och överklagats ett par gånger av privatpersoner i Kiruna. foto: Magnus Pehrsson

Nya villkoret har dock stött på motstånd och överklagats ett par gånger av privatpersoner i Kiruna. foto: Magnus Pehrsson

Foto: Magnus Pehrsson

KIRUNA2009-08-01 06:00
En privatperson i Kiruna hade överklagat Miljööverdomstolens beslut i juni att fastställa de nya villkoren för hur mycket gruvbrytningen får påverka marken utanför gruvområdet.
På torsdagen beslutade Högsta domstolen att det inte blir något prövningstillstånd i målet.
- Vi är glada över att den här långa juridiska processen nu är avslutad och att LKAB därmed har fått tydliga och användbara ramar för arbetet med stadsomvandlingen, säger LKABs miljöchef Mikael Westerlund.
I det tidigare villkoret tilläts högst en centimeters rörelse på en punkt. Numera ska rörelsen mätas i promille mellan mätplintar.
Olika tolkningar
Gruvföretaget anser att i det förra villkoret var det till exempel oklart om rörelserna i marken orsakats av gruvan eller av naturliga processer som tjäle och grundvattenförändringar. Enligt LKAB bör det nya villkoret klargöra när gruvan är orsak till markrörelserna.
Det nya villkoret har dock stött på motstånd och överklagats ett par gånger av privatpersoner i Kiruna. LKAB har för övrigt i mars i år själv anmält att det gamla villkoret från 1998 överskrids vid flera mätplintar.
Personen som överklagade målet senast säger till Sveriges radio att domen kommer att tolkas som att LKAB har rätt att gå in och skada stora delar av Kiruna stad. En tolkning som LKAB inte alls delar. Gruvföretaget gör gällande att ambitionen är att gruvbrytningen ska ske på ett så kontrollerat sätt som möjligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om