Nytt liv på bostadsområdet Glaciären

Det kan bli ny fart på Lomboloområdet i Kiruna igen.Vid sidan av satsningen på nya Raketskolan vill en entreprenör köpa kallställda hus på Glaciären och öppna 90 lägenheter.- Vi blev glatt överraskade, säger kommunalrådet Lars Törnman (S).

Husen på Glaciären har inte rivits trots att Kiruna kommun fått bidrag för det. Före årskiftet måste det avgöras om kommunen måste betala tillbaka delar av bidraget till Statens bostadskreditnämnd. &tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;                    FOTO: HANS STERNLUND

Husen på Glaciären har inte rivits trots att Kiruna kommun fått bidrag för det. Före årskiftet måste det avgöras om kommunen måste betala tillbaka delar av bidraget till Statens bostadskreditnämnd. &tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab;&tab; FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-03-05 06:00

Husen på Glaciären tömdes och kallställdes när Kiruna rasade i befolkning på 1990-talet.
Kiruna kommun tog emot pengar från det som då hette Bostadsakuten, men använde inte pengarna till att riva husen utan för att täcka upp underskottet för uteblivna hyresintäkter.
Återbetalning
Därför blir Kiruna återbetal-
ningsskyldiga den dag som
lägenheterna återställs och kommer i omlopp på bostadsmarknaden.
Men den nya affären ger en lösning även på det problemet.
- Entreprenörerna är beredda att köpa husen för motsvarande summa som vi skulle få betala till Bostadskreditnämnden. Men de vill komma i gång snabbt, vilket också är min och Kenneth Stålnackes förhoppning, säger Lars Törnman.
Husen har varit ute på anbud vid ett par tillfällen tidigare. Då har det inte funnits något intresse att köpa husen.
Lars Törnman hoppas att det ska finnas en möjlighet att sälja husen med så kallad enkel upphandling. Då krävs att en utomstående värderare gör en värdering av fastigheterna.
"Ser lovande ut"
- Vi måste kolla upp allt noga så att vi gör rätt från början, men det ser mycket lovande ut, säger han.
Med nytt liv i bostadsområdet Glaciären och en storsatsning på en F-9-skola tror Lars Törnman att Lomboloområdet kan få en renässans.
Samtidigt utreder emellertid Kirunabostäder rivningar och nybyggen på Terrassen som ska kunna ge 110 nya lägenheter.
Finns det utrymme för båda projekten?
- Ja, stadsomvandlingen kommer inte att stanna upp. Det är nu som det börjar hända saker i Kiruna, säger Lars Törnman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om