Nytt larm från Kommunal – tio har sagt upp sig

Konsekvenserna av neddragningarna inom äldreomsorgen blir allt tydligare enligt Kommunal i Kiruna. Sedan årsskiftet har hittills tio personer sagt upp sig.

Bara sedan årsskiftet har tio personal inom äldreomsorgen i Kiruna sagt upp sig.

Bara sedan årsskiftet har tio personal inom äldreomsorgen i Kiruna sagt upp sig.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Kiruna2021-03-18 18:30

Äldreomsorgen i Kiruna har genomgått en personalminskning som motsvarar 40 heltidstjänster. Vi har tidigare berättat om fackförbundets Kommunals larm om kaos inom verksamheterna. 

I januari berättade Kommunal att fyra personer sagt upp sig från äldreomsorgen i Vittangi. Nu visar det sig att fler anställda valt samma väg.  

– Sista månaderna har vi varit med om tio uppsägningar. Det handlar om att det är omöjligt att få ihop ett familjeliv på grund av schemaförändringar och ständig brist på folk. Vi försöker påverka arbetsgivaren så att de vaknar i tid, förstår de inte vad som pågår. Den här politiken i Kiruna kommun är inte arbetarvänlig. Man ser inte baspersonalen som en tillgång utan bara som någonting som kostar, säger Marita Sirkka, ordförande Kommunal i Kiruna.  

Just nu pågår förhandlingar om nya scheman. 

– Arbetsgivaren tolkar vårat avtal till deras fördel, vilket innebär att de tar bort en ledig dag från vårat 6-veckors schema. Så tungt som det är redan nu i verksamheterna.  

I dagsläget har personalen ett 6-veckors schema som arbetsgivaren vill göra om till ett 4-veckors schema. 

– Det vi bävar för är att det blir jobb varannan helg, vi har redan så tunga helger, säger Marita Sirkka. 

Facket får även reaktioner på beslutet att ändra öppettiderna för nattis. Från den 1 april kommer förskolan ha stängt på helgerna.  

– Vi har gråtande föräldrar som ringer hit och vet inte hur de ska kunna stanna kvar på sina jobb. Är man skiftarbetare så har man natt till och med söndag. 

Barnomsorgen står inför fler förändringar. Nu väntar tre istället för två semesterperioder. 

– Trots medlemmarnas och Kommunals starka protester, de kör över oss helt, säger Marita Sirkka. 

– För medlemmarna innebär det här att det blir svårare att planera en gemensam semester med sin familj, de flesta har ju två perioder.  

Kommunal får också signaler från medlemmar om att det kan få konsekvenser att visa sympatier för Kommunal på sociala medier, till exempel vid löneförhandlingar. 

– Det har framkommit uppgifter om att Kiruna kommuns chefer går ut till medlemmar och sätter egna kriterier, de som gillar Kiruna Kommunals hemsida, anses som att man inte tycker som arbetsgivaren. Man får löneavdrag.   

– Kommunal försöker såklart samverka med arbetsgivaren, men vi för medlemmarnas talan. Det är icke accepterat att sådant här förekommer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!