– Vi lägger stor vikt vid att våra anställda ska bo och betala skatt i Kiruna, säger Frank Skogli, vd för FSO:s verksamhet i Norge och Sverige.
Enligt kommunens uppskattningar kommer omkring 1500 och 2000 arbetare i byggbranschen behövas för att genomföra stadsomvandlingen.
Behovet av arbetskraft gör Kiruna intressant inte bara för byggherrar, utan även för bemanningsföretag i byggbranschen. FSO har varit involverade i stora byggprojekt tidigare, bland annat i byggandet av ett kärnkraftverk i västra Finland.
Och nu etablerar de sig alltså i Sverige och Kiruna.
Inom ett par år hoppas de ha uppemot 200 anställda i här - personer som också ska bli nya Kirunabor.
– Vi har valt en modell där vi anställer folk där de bor. De kommer alltså att bo i Kiruna, leva i Kiruna och betala skatt i Kiruna. Så det första som sker är att de registreras hos Skatteverket, säger Frank Skogli.
Enligt Frank Skogli har det blivit allt viktigare att ta hand som sina anställda och se till att lagar och regler följs. Därför får personalen till exempel hjälp med bostad och att skriva registrera sig hos Skatteverket.
– Det är viktigt för oss, för våra anställda och inte minst för våra kunder. Allt ska vara transparent och alla ska kunna ha insyn i det vi håller på med, säger han.
Trots att det råder brist på bostäder i Kiruna är Frank Skogli optimistisk. FSO har haft kontakt med aktörer på fastighetsmarknaden och med kommunen.
– Vi har fått goda signaler om att det finns bostäder just nu. Men sedan måste man ju lösa det ihop med aktörer som finns här och med kommunen. Om det blir moduler eller att ta i bruk det som finns.
Han fortsätter:
– Jag tror att det kommer att lösa sig, för det är samma på alla orter där man bygger så här stort. Att man måste ha någon form av tillfälliga boenden också, säger Frank Skogli.
Kommunstyrelsens vice ordförande, Stefan Sydberg (M), är glad över att FSO etablerar sig i Kiruna. För att klara av att genomföra stadsomvandlingen måste folk komma utifrån, menar han. Att företagets anställda ska skriva sig och betala skatt i Kiruna är han också positiv till.
– Det gynnar ju Kiruna kommun när vi får mer skatteintäkter och det är stimulerande på alla möjliga vis. Så vi är jätteglada över att man har en sådan metod.
Stefan Sydberg berättar att kommunen räknar med att kunna skriva avtal med några byggentreprenörer om projekt i nya centrum före sommaren. Förhoppningsvis kommer några av de projekten, som rör markarbeten och infrastruktur, igång redan 2016.
Enligt honom kan kommunen hjälpa företag som vill etablera sig i Kiruna genom att vara tydlig och tillmötesgående i bostadsfrågan.