Planen var att statsbidraget för likvärdig skola skulle användas till projektet redan förra året.
– Vi tänkte göra satsningar på trygghet och studiero men vi kom inte till skott för vi var underbemannade och fick inte tag på rätt folk, säger Eva Lönnelid.
I år ser läget bättre ut. Fyra miljoner av de 11 miljoner som Kiruna kommun får i bidrag för likvärdig skola ska satsas till det nya projektet. Pengarna går även till den centrala elevhälsan.
– Det här är en ny satsning med tryggheten utanför klassrummet. Det blir två miljoner till skolorna som ingår i västra arbetsorganisationen och två miljoner till de som ingår i den östra, säger Eva Lönnelid.
Just nu ligger en annons ute där kultur- och utbildningsförvaltningen söker tio stycken skolcoacher och skolvärdar.
– Vi har inte riktigt bestämt titlen, men tryggheten utanför klassrummet är fokus på det hela. Trygghet och studiero också, att lärarna ska få tid över att fokusera på undervisningen och de här coacherna eller värdarna ska hjälpa till med andra ordningsfrågor kan man väl kalla det. På de lägre stadierna kommer de att satsa på organiserad utelek och rastverksamhet och så där.
– Det kan nog bli minst tio personer, det här är pengar som vi bara får ett år i taget, så pengarna tar slut efter nyår, så tyvärr är det bara en visstidsanställning. Men det brukar bli att man kan söka pengarna även nästa år, så vi hoppas på att det blir en förlängning.
Hur ska man göra skolan tryggare?
– Precis som jag sa, på låg och lägre stadier så blir det mycket aktiviteter utanför klassrummet, organiserade rastaktiviteter och fritidsaktiviteter och så vidare. Se till att det finns vuxna i korridorer och omklädningsrum och sådana saker. Att det inte är tomt på vuxenpersonal utanför klassrummet. På högre stadier kan det vara mer att coacha enskilda elever i vissa situationer och då kanske de följer med in i klassrummet också och ser till att man hjälper till att coacha eleven och ser till att det ska bli studiero inne i klassrummet också.
Hösten 2019 beslutade Kiruna kommun att skära ner antalet elevassistenter med nästan 50 stycken. Idag finns omkring 30 elevassistenter kvar. Enligt arbetsförmedlingen.se så är elevassistentens uppgift att hjälpa elever eller grupper av elever i klassrummet och i den övriga skolgången.