Nya Viscaria och nya Kiruna

Den gamla Viscariagruvan kan öppna inom tre år och ge ett hundratal jobb i Kiruna.Gruvan kommer dock att ligga nära den nya järnvägen och Kirunas framtida centrum.- Vi ser inga hinder för planerna, säger Håkan Hansi vid Kiruna kommun.

Förutom suset från vindsnurrorna har det varit öde och tyst på gruvberget Peuravaara i över tio år. Men snart kan Viscariagruvan utanför Kiruna öppnas igen. I går träffades de australiensiska ägarna och Kiruna kommun i ett första möte.FOTO: HANS STERNLUND

Förutom suset från vindsnurrorna har det varit öde och tyst på gruvberget Peuravaara i över tio år. Men snart kan Viscariagruvan utanför Kiruna öppnas igen. I går träffades de australiensiska ägarna och Kiruna kommun i ett första möte.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-08-20 06:00
NSD berättade redan i april om det australiensiska prospekteringsbolaget Avalons planer på att inleda provborrningar på berget Peuravaara precis utanför Kiruna.
Här fanns koppargruvan Viscaria under åren 1982 - 1997 där som mest 250 personer arbetade. Det var när kopparpriset dök från 19 till 13 kronor kilot som gruvan blev olönsam och lades ned.
Det aktuella kopparpriset är uppe på omkring 46 kronor kilot och det som inte ansågs vara brytvärt för tio år sedan är det i allra högsta grad nu.
Resultaten från provborrningarna är ännu inte klara, men utifrån gamla undersökningar har Avalon hittills identifierat en fyndighet på 31,6 miljoner ton kopparmalm.
Start inom tre år
Det handlar om 284 000 ton koppar till ett värde av uppåt tio miljarder kronor.
Avalon ska undersöka möjligheterna att öppna gruvdrift inom
tre år, vilket enligt uppgift kan skapa ett hundratal arbetstillfällen.
Problemet är att det finns fler planer för området.
Den nya järnvägen förbi Kiruna kommer att passera alldeles intill berget Peuravaara och gå rakt över en fyndighet med 800 000 ton obruten malm.
Planeringen för järnvägen har kommit långt och det enda som återstår innan sträckningen slutligt fastställs är regeringens godkännande.
Nära nya centrum
Gruvan kommer också att ligga nära det område där Kirunas framtida centrum ska växa fram.
Det föranledde ett möte mellan Avalons ledning och tjänstemän vid kommunens planeringsavdelning i går eftermiddag.
Efter mötet tror Håkan Hansi, chef vid miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, inte att kommunens och Avalons intressen kommer att kollidera.
- Vi ser positivt på att det finns företag som vill etablera sig och i dagsläget ser vi det inte som något hinder för våra planer, säger han.
I elfte timmen
Avalons projektchef i Sverige, Nigel Baker, är inne på samma spår.
- Vi ser inga principiella skäl till att våra aktiviteter och den planerade infrastrukturen inte skulle kunna samexistera. Vi kommer att arbeta med alla parter för att nå det målet, säger han.
Banverket och LKAB är andra viktiga parter som Avalon redan har haft inledande möten med.
Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) säger att han välkomnar ett nytt gruvbolag, men understryker att det inte får rubba tidsplanen för den nya järnvägen.
- De kommer in i bilden i elfte timmen. Men jag hoppas att man löser det här snabbt som ögat. Det blir säkert jättesvårt, men inte omöjligt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om