Nya väderstationerna ska ge bättre prognoser i fjällen

Naturvårdsverket ska placera ut ett tiotal automatiserade väderstationer i fjällen. Den första är redan på plats i Kebnetjåkka. ”Det är en tuff miljö där uppe, men det är värdefull data för oss”, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket.

Det var i mars som Naturvårdsverket satte upp den automatiserade väderstation på Kebnetjåkka. På bilden är det Jenny Råghall, Lavinprognostjänsten och Vidar Segerström, FDS Mätteknik/Suorvavind, som står bredvid den fyra meter höga stationen.

Det var i mars som Naturvårdsverket satte upp den automatiserade väderstation på Kebnetjåkka. På bilden är det Jenny Råghall, Lavinprognostjänsten och Vidar Segerström, FDS Mätteknik/Suorvavind, som står bredvid den fyra meter höga stationen.

Foto: Naturvårdsverket

Kiruna2021-07-07 18:30

Det var i mars som Naturvårdsverket satte upp sin första automatiserade väderstation. Det är den första stationen i högalpin miljö i Sverige. Den står på 1720 meters höjd på Kebnetjåkka och ska leverera uppgifter om temperatur, vind och luftfuktighet. 

– Den gjorde det till en början. Men det här är också ett pilotprojekt för att se hur vi ska dimensionera de här högfältsstationerna. Det var väldigt hårt väder i vintras så vi har haft en del problem. Just nu är den inte i drift, men vi hoppas kunna laga den till veckan igen. Det har varit många perioder med över 60 meter per sekund i vinden, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

De starka vindarna och snömängden i vintras gjorde att stationen skadades på olika sätt. Vindcensorn blåste bort och teknikboxen fick kraftig is på sig.

– Den är dimensionerad för 100 sekundmeter och liknande stationer finns även uppsatta på Mount Everest, inte på toppen men på väg upp. Det ska kunna funka med tiden.

Wikberg säger att stationerna kommer att ge bättre prognoser för laviner. 

– Vi behöver ha det här för att kunna se hur stora startzoner för laviner i högalpina områden i svenska fjällen samlar snö. Det är framför allt vinden och vindriktningen som vi är intresserade av. 

Det kommer också att ge bättre prognoser i väderappar och en bättre inblick i klimatförändringarna.

– I Kebnekaise är det väldigt viktigt att ha en väderstation på höjd för att kunna planera för toppstigningar. Här har vi i princip samma väder som på Kebnekaise. Den ligger bara några hundra meter från toppen, men lite lägre.

Naturvårdsverket startade det här projektet för ett år sedan och det är ett samarbete med bland andra Svenska turistföreningen, som ska underhålla stationen på Kebnetjåkka, och SMHI. Det ska bli även betydligt fler stationer än den på Kebnetjåkka.

– Ett tiotal har vi sagt till att börja med. Vi har påbörjat planeringen av att sätta upp liknande stationer i Arjeplogsfjällen och i södra Lapplandsfjällen. Och även en till i Kebnekaiseområdet skulle behövas.

När ska alla automatiserade väderstationer vara uppe och fungera?

– Vi hoppas att ha de uppe inom tre år. 

På stationerna ska det även finnas en webbkamera som allmänheten ska kunna se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!