Fler takläckage i Kiruna – hotellrum fuktskadade

Det nybyggda Scandic hotell har liknande problem som grann-byggnaderna. Taket läcker in. ”Det har läckt in vatten i ett antal hotellrum, innertaken har fått fuktskador”, säger Fredrik Bergström, LKAB Fastigheter.

Det 13 våningar höga hotellet är inte förskonat från takläckage.

Det 13 våningar höga hotellet är inte förskonat från takläckage.

Foto: Molly Hennix

Kiruna2023-05-24 19:05

Hotellet invigdes förra året och är en del av nya Kiruna centrums profilbild där det tornar upp bredvid Stadshuset och Aurora kulturhus. Hotellet byggdes av Skanska och såldes till LKAB för cirka 500 miljoner kronor när det var färdigt. 

Problemen med takläckage började redan förra året när hotellet var nybyggt.

– Det är i samband med att snön tinar. Det har inte varit lika stora problem i år. Det är några ställen det läckt in på, säger fastighetschef Fredrik Bergström, LKAB Fastigheter.

Hur ser det ut nu?

– Det har läckt in i ett antal hotellrum och orsakat fuktskador i innertaket. Det behandlas som garantiärende och Skanska åtgärdar det.

Den 13 våningar höga hotellbyggnaden hyrs ut av LKAB Fastigheter till Scandic.

Ett till tak i nya centrum som läcker in, hur ser du på det?

– Det är självklart trist. Man förväntar sig att taken ska hålla. Hittills rör det sig om enstaka delar av taket. Skanska har gjort åtgärder så det blivit bättre, säger Fredrik Bergström, LKAB Fastigheter.

Det är olika byggherrar och bolag som byggt och fortsatt bygger byggnaderna och kvarteren i nya Kiruna centrum. Flera byggnader har problem med tak som läcker in vid snösmältning. 
Och det är den perioden när snön smälter som det blir utmanande, säger Örjan Johansson, projektchef vid Skanska.

– Det är när snön blir till vatten. Men det är även en utmaning med kall snö som yr. På hotellet blir det på vissa ytor stora snöfickor. Nu hade det blåst in snö i luftintagen så då har vi haft läckage. Vi har lite arbeten att göra den här sommaren också. Vi har två hotellrum som vi haft läckage i, säger Örjan Johansson, projektchef Skanska. 

Förra året var det plåtarbeten som inte var riktigt täta, och läckage vid takgenomföringar (som ventilationshuvar, snöräcken och avluftsskorstenar) på hotellets tak, som de fick jobba med. Det har även kommit genom vatten på det översta taket, ner i Skybaren. 

Det har kommit kritik mot att bygga platta tak på de nya byggnaderna i en stad som Kiruna, hur ser du på det?

– Det är en utmaning och vi har haft kontinuerliga diskussioner med LKAB. Man åker på ökat underhåll med platta tak, och måste skotta bort snösamlingar, säger projektchefen Örjan Johansson.

Varför väljer man platta tak då?

– Det är kanske inte det bästa i Kiruna men det är ju mycket arkitekttävlingar i Kiruna som har inneburit den här typen av byggnader. Men å andra sidan, med vanliga sadeltak så åker snön ner direkt på gatan och det blir problem för enskilda näringsidkare, och du måste ta hand om snön direkt.

Stadshuset Kristallen har haft problem med takduken som det gått hål i och som fått lagas mer än 500 gånger, enligt kommunen. 

På hotellet valde Skanska att använda papp istället för takduk, berättar Örjan Johansson.

– Vi har tidigare haft den typen av takduk och vi har haft problem med den, så vi har gått på gammal välbeprövad teknik.

Men det kommer nya snösmältningar, kommer ni kunna åtgärda det här så ni slipper problem framåt?

– Jo, men det är klart att det är ett stort projekt och stora takytor. Vi har en bra bild av var det är problem, och vi kommer sätta en typ av snöskydd över luftintagen, säger Örjan Johansson, projektchef Skanska. 

Från Scandic hotell vill man inte kommentera läget, utan hänvisar till ägaren LKAB Fastigheter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!