Nya snytingar efter bråket i Björkliden

Bråket mellan på hotell Fjället i Björkliden i lördags kommer att få ett rättsligt efterspel.De norska gästerna anklagar vakterna från Kiruna för att vara rasister och kommer att göra en motanmälan.- Det här känns väldigt tungt, säger vakten Jan-Olof Lönn.

Foto:

KIRUNA2008-12-03 06:00
Det var Jan-Olof Lönn och kollegan Markus Larsson vid Kiruna vakt- och entréservice som arbetade i lördags kväll i Björkliden.
De hade hoppats på en lugn kväll och några smakbitar från julbordet på fjällhotellet. Men kvällen urartade till att bli en av deras värsta upplevelser.
Anklagelser svider
Det råder dock delade meningar om vad som egentligen hände.
I går trädde Dag Zachariasson, vd för Narvik Sentralverksted som var på plats med 22 anställda, fram i Narvikstidningen Fremover och gav sin bild.
Enligt honom gav sig vakterna på en av de yngre personerna i sällskapet med batonger när de skulle avvisa honom. Han anser att vakternas agerande var ett utslag av rasism eftersom personen i fråga är mörkhyad.
Dag Zachariasson säger också att han inte har någon tilltro till svensk polis efter händelsen och kommer att kräva att bli hörd av norsk polis.
Fraktur och bulor
Jan-Olof Lönn och Markus Larsson har båda fysiska sviter efter kvällen, men säger att anklagelserna svider minst lika mycket.
- Man är inte precis i toppform i dag, säger Jan-Olof Lönn som har en konstaterad fraktur på ögonhålan, ett antal stygn i ansiktet samt bulor på huvudet.
Enligt dem skulle de göra en vanlig avvisning på den norske gästen som var så berusad att han knappt kunde stå upp.
De skulle leda gästen till hans rum på hotellet och han följde med godvilligt. Mitt i trappan stannade han började argumentera.
Väntade på toaletten
Ett okänt antal i samma sällskap strömmade till från båda håll och attackerade vakterna.
Jan-Olof Lönn blev nedslagen och därefter sparkad på. Han kan inte säga om skadorna i ansiktet kom av slag eller sparkar.
- Jag tappade medvetandet för en stund.
Markus Larsson säger att han lyckades befrias sig från sina angripare för att undsätta Jan-Olof Lönn. De tog sig ned till toaletterna i källarplanet där de väntade tills polisen anlände 45 minuter senare.
De har ingen förklaring till varför stämningen blev så uppjagad.
"Helt sjukt"
- Men de ansåg tydligen att vi inte hade rätt att avvisa någon i sällskapet. De hade nog inte förstått vilka befogenheter vi har, säger Markus Larsson.
- Det är helt sjukt att bli anklagad för att ta ut en kille för att spöa upp honom. Efter det här har jag funderat på om det är värt att fortsätta jobba som vakt, säger Jan-Olof Lönn.
Två personer i det norska sällskapet greps och anhölls i lördags. De släpptes i måndags kväll, men är fortfarande misstänkta för våld mot tjänsteman och misshandel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om