Kiruna är en ort dit arbetare pendlar för jobb. Det är en utveckling som stadsomvandlingen bidragit starkt till på senare år med uppbyggnaden av en ny stad och samhälle.
I dag räknar man med att 2 000 personer är "fly in, fly out".
Agneta Magnusson är initiativtagare till en ny utbildningssatsning riktad mot Kirunas företag och offentliga verksamheter för att vända trenden och göra Kiruna mer attraktivt.
– Jag brinner för Kiruna och för att samverka och göra saker tillsammans. Jag hoppas att arbetsgivare blir nyfikna och att många vill delta. Vanligtvis är det chefer och ledare som går utbildningar i organisationskultur, men vi riktar oss till alla. Undersökningar visar nämligen att man effektivast skapar ny kultur på jobbet tillsammans.
Hon har varit företagare i 20 år och anser att Kirunas företag behöver förändra sin kultur. För fem år sedan initierade hon en utbildning som handlade om arbetsmiljö med deltagare från både privata näringslivet och offentlig verksamhet. Initiativet kom till för att motverka arbetsplatsolyckor.
– Jag har jobbat med arbetsmiljöfrågor så länge och ville göra något på det området i Kiruna tillsammans med arbetsgivare. En utbildningssatsning pågick under ett år, där syftet var att stärka kunskaper inom arbetsmiljö för att förhindra att medarbetare skadas under arbetstid. Vi blandade medarbetare från industrin, vård och restauranger, och det var lite av grejen, säger Agneta Magnusson.
Hon säger att responsen var fin. Nu har hon tagit fram ett nytt koncept med inriktning på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
– Vi tillbringar en tredjedel av vår tid på vårt jobb. Vad gör vi av den tiden? Går vi till jobbet och hem bara för att vi ska eller vill vi utvecklas där? Vill arbetsgivare att något ska hända med människor under tiden man är där. Paraplyet är organisationskultur. Arbetsgivare som jobbar för, satsar och värdesätter organisationskultur är attraktiva. Det visar alla undersökningar och rapporter.
Hon definierar organisationskultur som något annat än den fysiska arbetsmiljön, belysning och höj- och sänkbara skrivbord.
– Det här är något som händer mellan oss människor. Hur bemöter vi och beter oss mot varandra? Hur kommunicerar vi? Släpper vi fram varandras åsikter på möten och hur svarar vi på varandras mejl? Det är små saker som är så viktiga. Fokuserar man och prioriterar det här hos arbetsgivaren så är det en ingrediens som skapar trivsel och det är en viktig faktor för att medarbetare ska stanna.
Agneta Magnusson hoppas att utbildningen kan leda till ökad attraktionskraft hos företagen.
– Kort sagt leder det till ökad effektivitet, ökad produktivitet och minskad personalomsättning om vi har människor som trivs och vill stanna kvar. Då blir de människorna också ambassadörer som pratar gott om sin arbetsgivare och som underlättar rekryteringar av nya stjärnor.
Kiruna måste lämna trenden med "fly in, fly out" och arbetskraftsmodellen som kan liknas vid den på oljeplattformar. Satsningen är ett steg i den riktningen.
– Vi känner att vi vill bidra till att det här stagnerar. Genom utbildningssatsningen vill vi medvetandegöra arbetsgivarna vad som behöver göras för att få människor att inte söka jobb hos andra och inte lämna Kiruna.
Utbildning erbjuds för hela arbetsplatser.
– Ofta är det ledning, HR-människor och chefer som utbildas i ämnet men det är ett komplext ämne som inte är så lätt att omsätta i sin organisation. Vi vänder oss till alla, för alla bidrar till kulturen på en arbetsplats. Även om chefer har ansvar att ge förutsättningar till organisationen, att ha en bra organisationskultur, så bidrar medarbetarna minst lika mycket till trivsam och god stämning.
Många arbetsgivare har värdeord som ansvar och engagemang som motto. Men enligt Agneta Magnusson kan det finnas ett glapp mellan värdeord och verklighet.
– Till syvende och sist handlar det om att lyfta fram den inneboende snällheten hos oss människor. Lyfter man fram det och värdesätter det så får man en snällare organisation. Det kan faktiskt spilla över direkt på affärsresultatet. Vi tror också att det kommer att ge positiva effekter hos arbetsgivarna att kunna samverka med kompetensförsörjningen, säger Agneta Magnusson.