Nya mål för kollektivet

Vart tredje år visar konstnärerna i Kiruna konstkollektiv upp sig i sin fulla bredd med en utställning i Stadshuset.Snart kan konstnärerna få ett ännu mer publikt genomslag i Kiruna.Kollektivet har fått en förfrågan om att göra konstnärliga installationer av LKAB:s mätplintar.

Kiruna konstkollektiv, från vänster: Marianne Enoksson, Anita Wilhelmsson, Siv Labba, Katarina Huotila, Ritva Tapojärvi, Solveig Thorneus, Yvonne Sterner, Sirkka Riekkola, Karin Niva, Janne Vajstedt och Elsy Fjellborg-Malaska.FOTO: Hans Sternlund

Kiruna konstkollektiv, från vänster: Marianne Enoksson, Anita Wilhelmsson, Siv Labba, Katarina Huotila, Ritva Tapojärvi, Solveig Thorneus, Yvonne Sterner, Sirkka Riekkola, Karin Niva, Janne Vajstedt och Elsy Fjellborg-Malaska.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-03-17 06:00

Det var som vanligt gott om publik vid vernissagen häromkvällen. En och annan affär genomfördes och ett antal konstverk fick nya ägare.

Generationsskifte
Det var kanske inte så konstigt. Här fanns konst för alla smakriktningar i olja, akvarell, textilier samt någon skulptur. Hela spännvidden från föreställande konst till mer abstrakta uttryck fanns också representerat.

Konstkollektivet genomgår något av ett generationsskifte och nya inriktningar och tekniker har smugit sig in.

- Det är bra att så många yngre har kommit in med nya idéer. Vi som är lite äldre får känna oss som 1800-talsimpressionister som kan ta in nya intryck, säger veteranen Elsy Fjellborg-Malaska.

Kiruna konstkollektiv är inget slutet sällskap, men det är sagt att det ska bestå av högst 30 medlemmar. Den nya ateljén i Kulturhuset har inte plats för alla samtidigt och det är inte tanken heller.

Bidrag
Kollektivet startade 1973 som en grafisk verkstad, därefter har verksamheten breddats. Nu går kollektivet till viss del tillbaka till rötterna och det kan de tacka LKAB för.

- Vi har fått ett bidrag för att renovera vår litografipress som har stått oanvänd i många år. LKAB bidrar med 12 000 kronor, säger ordförande Anita Wilhelmsson.

Förfrågan
Samarbetet med gruvbolaget slutar inte där. Konstkollektivet har också fått en förfrågan om att göra något av de mätplintar som kommer att växa i antal och bli mer synliga i Kiruna centrum.

- Om vi kommer med bra förslag så kan det säkert bli något av samarbetet. Det skulle vara väldigt roligt. Det är ju något som berör vår stad, fortsätter Anita Wilhelmsson.

LKAB påverkar det mesta som händer i Kiruna och gruvbrytningen är också orsaken till att konstkollektivets tradition att ställa ut i Stadshuset måste brytas.

40-årsjubileum
Konstkollektivet ville boka Stadshuset för sitt 40-årsjubileum som infaller 2013, men fick beskedet att det inte var möjligt på grund av osäkerheten kring Stadshusets framtid.

- Då får vi problem. Det finns ingen annan riktigt bra utställningslokal i Kiruna, säger Karin Niva.

Lugnande besked
Nu får de lugnande besked av kommunchefen Stefan Hämäläinen. Det är 2016-2017 som är de magiska årtalen. Enligt avtalet med LKAB ska det nya Stadshuset stå klart då och inflyttningen ska kunna ske direkt från befintligt hus.

- Då kommer vi att kunna hänvisa aktiviteter av det här slaget till det nya stadshuset. Missförståndet kring år 2013 kan härröra från det worst case-scenario vi har pratat om tidigare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om