Nya Kebnechefen om tuffa månaderna med bajskaos

Dassen har flugits i skytteltrafik mellan Kebnekaise fjällstation och Nikkaluokta i sommar. Det blev en dramatisk start för Björn Topplänt på Kebnekaise fjällstation. "Det var vatten överallt", säger han.

De hoppas nu kunna släppa toabestyren och ser fram emot nästa säsong.

De hoppas nu kunna släppa toabestyren och ser fram emot nästa säsong.

Foto: Jessica Rosengren

Kiruna2023-09-17 05:00

Björn Topplänt är ny som platschef på Kebnekaise fjällstation. Men han är inte ny i branschen. Han har tidigare varit platschef på Sylarnas fjällstation i Jämtland. Och det var kanske bra att han är van vid utmaningar, med tanke på hur sommaren skulle arta sig.

– Jag började första juni. Öppningen gick bra, det flöt på. Sedan kom ju ett jätteregnväder, tillsammans med snösmältningen, så flödena blev väldigt höga här. Jag tog en kontrollrunda runt anläggningen och det var då jag såg att hela pumphuset hade flyttat på sig, tippat och flutit iväg några meter, säger han.

Vad tänkte du då?

– När jag såg pumphuset tänkte jag oj, har det vält, har det flyttat på sig? Det var vatten överallt.

undefined
Ställningarna runt fjällstationen har använts till att laga taket. Det arbetet är färdigt nu.

Nu har det gått nästan tre månader. Vi går och tittar på det lutande pumphuset. Vi kan inte gå för nära. Arbetet pågår med att ersätta pumparna med en annan anordning, för att få igång reningsverket igen.

Under sommaren har man haft flera bajamajor i omlopp, som i omgångar flugits ner för tömning i Nikkaluokta. Personalen har även fått snabbansöka om bygglov för torrdass, och bygga dem.

– Att arbeta på fjällstation innebär ofta att lösa utmaningar på plats, vi har inte ICA Maxi eller hjälp precis runt hörnet, utan man får lösa utmaningar. Vi har duktig personal och vi har fått mycket hjälp av folk nära här, och de flesta gäster har varit förstående, säger Björn Topplänt.

undefined
Så här ser ute-handfaten ut.

Problemen hopade sig ett tag. I början av augusti fick stationen stänga på grund av ett stort magsjukeutbrott. Personalen behövde tid att sanera. Det rapporterades sedan om e-colibakterier i jokken som går ner mot Nikkaluokta.

Den tidigare platschefen Marit Sarri, som nu är områdesaarig på STF, följer med och tittar på pumphuset.

– E-colibakterier finns normalt i naturen, från djur som bajsar. Man ska komma ihåg att värdena har varit inom normalgränserna, vi har tagit prover hela tiden för att veta att det inte drar iväg. Magsjukefall har vi också varje sommar. Skillnaden i år är att vi har saknat faciliteter och möjligheter till att följa ordinarie policyer som vi har, att isolera på ett bra sätt.

Hon fortsätter:

– De sjuka har inte orkat ta sig ner till bajamajorna från sina isoleringsrum och vi har inte kunnat placera ut bajamajor på ett bra sätt, det krävs ju tillstånd till hur man placerar ut dem.

undefined
Nya och tidigare platschefen visar området och berättar hur sommaren varit. Minst sagt utmanande kan man sammanfatta det.

Det går inte att undvika att prata om bajs. Vi hör även någon säga på stationen att det är ett problem att det ”fribajsas” i området.

– Eftersom vi haft färre besök här än vanligt så har faktiskt problemen varit mindre i år, men det har vi inte riktigt lyckats kommunicera ut. Många som kommer förbi använder våra toaletter, just nu dass, säger Marit Sarri, områdesansvarig över Kebnekaise, Abisko och Saltoluokta.

Tillbaka till extremvädret med snabba förändringar och kraftiga regnväder. Det är något som väntas öka i takt med att temperaturerna stiger.

– Vad jag har förstått så har det inte varit så här höga flöden tidigare här, säger Björn Topplänt.

Hur tänker ni kring det, gör ni förändringar i verksamheten?

– Det är klart att man försöker tyda tecknen och fundera på om det kan hända igen. Det är inte helt enkelt. Nu när vi anlägger det nya reningsverket så försöker man ta höjd, och bygger en vall för att stärka upp. Vi pratar mycket med varandra och funderar kring de här frågorna, berättar Marit Sarri.

undefined
Marit Sarri är numera områdesansvarig på STF, för Abisko, Kebnekaise och Saltoluokta. Hennes familj har en lång historia på Kebnekaise fjällstation och hon var själv platschef där i sex år.

I Jämtland görs ändringar kring fjällstationerna nu. Behövs förändringar här?

– Nu är det en annan fråga men vi gör kontinuerligt förändringar och analyser. Vi jobbar hela tiden med att minska avtrycken och få ner transporterna. Vi har inget samarbete längre med helikopterverksamhet, för att uppmana till mer hållbart resande. Och vi tackar nej till gäster som vi vet kommer utöva heliskiiing. Vi jobbar hela tiden med förändringar och med att titta framåt, säger Marit Sarri.

Björn Topplänt ska nu ha lite semester och arbeta framåt för nästa säsong.

Vad tar du med dig från den här sommaren?

– Att många har varit förstående. Både gäster men också andra i närheten som har hjälpt till med kort varsel. Det tycker jag är fint och det tar jag med mig, säger Björn Topplänt.

Ni stänger ner på söndag, hur känns det inför nästa säsong?

– Vi ser fram emot starta om, att kunna erbjuda gästerna vattentoaletter, duschar och ett fungerande reningsverk.

Fjällstationens nya chef

Namn: Björn Topplänt

Uppvuxen i: Habo

Gjort tidigare: Platschef på Sylarnas fjällstation

Gör gärna på fritiden: Är ute i naturen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!