De olika delprojekten i LTU-satsningen Nya Giron avslutades med en stor konferens i Jukkas-jÀrvi i gÄr. Det Àr 25-30 forskare och doktorander som har varit verksamma i projektet som har kostat omkring 35 miljoner kronor.
Nu stÄr det klart att forskningen om samhÀllsomvandlingarna fÄr en fortsÀttning vid LTU.
Frön kastade i luften
LTU har beviljats 25 miljoner kronor till ett femÄrigt projekt som förkortas "Alice" - Attraktivt boende i kallt klimat. DÀr ska man studera stadsomvandlingarna i bÄde Kiruna och Malmberget.
- Det blir en hel del fortsÀttning utifrÄn den kunskap man nu har byggt, men vi startar ocksÄ ett par nya delprojekt, sÀger Lena Goldkuhl vid LTU.
Utöver det har LTU beviljats pengar för att bygga ett konsortium för att kunna kommersialisera det kunnande som man har byggt upp.
Men som namnet antyder ska kunskapen komma till pass för kommunernas planarkitekter nu nÀr stadsomvandlingarna börjar ta fart.
Christer Vinsa Àr projektledare i Kiruna och han sÀger att de kommer att ha nytta av i stort sett all forskning i projektet.
- Det Àr bara att titta pÄ vilka som sitter hÀr. Vilken hÀftig samling mÀnniskor, vilket kunskapsberg. Men pÄ tvÄ Är tar man inte fram nÄgra slutliga lösningar, man har bara kastat upp frön i luften, sÀger han.
80 procent bilÄkning
Charlotta Johansson och hennes forskarlag har tittat pÄ Àmnet samhÀllsplanering för hÄllbart resande dÀr de ocksÄ har analyserat dagens resvanor i Kiruna.
Det visade sig att nÀrmare 80 procent av Kirunaborna fÀrdas till jobb och skola med bil och vÀldigt liten andel gÄr, cyklar eller Äker buss trots de avgiftsfria bussresorna.
För att fÄr ned bilresandet mÄste man knyta ihop de olika trafikslagen och förkorta avstÄnden mellan olika funktioner.
En unik chans i Kiruna
I Kiruna fÄr man en unik chans att skapa nya förutsÀttningar. Det stÄr redan klart att Kirunas nya centrum kommer att ha placeringar som Ätminstone kopplar ihop vissa funktioner.
- Vi ska bygga en stad dÀr detaljhandeln i centrum kommer att ligga vÀldigt nÀra köpcentrat med bulkhandeln. Det kan man göra nÄgot spÀnnande av, sÀger Christer Vinsa.
Hur ska dÄ husen i det nya Kiruna se ut? Kanske kan Patrik Jensens forskning kring öppna trÀbyggsystem komma till pass.
TrÀhus i Ätta vÄningar
Tanken Àr att lokala smÄhustillverkare kan samsas om att prefabricera moduler, dÀrefter kan en stor entreprenör stÄ för sjÀlva uppförandet.
- Fördelarna Àr att det ger en kort byggtid och man anvÀnder lokalt material sÄ att man slipper skeppa in betong söderifrÄn, sÀger han.
Tiden kommer att vara en viktig faktor nÀr byggandet av bostÀder och lokaler kommer i gÄng i Nya Kiruna.
Fortfarande Àr standardiseringsgraden lÄg och det ska finna möjlighet att utforma husen pÄ det sÀtt som passar för miljön i övrigt.
Enligt Patrik Jensen passar byggsystemet vÀldigt bra för flerbostadshus med fyra till Ätta vÄningar. Ett första kvarter med den nya byggtekniken uppförs just nu i VÀstra hamnen i Malmö.