För sex år sedan startade satsningen på de nya fartkamerorna som styrs och övervakas i Kiruna.
Satsningen har gett mätbara resultat. Trafikverket uppskattar att de 1 100 kameror som finns i dag räddar 15-20 liv per år.
- Hela poängen med trafiksäkerhetskamerorna är att folk ska sänka hastigheten och det har gett effekt, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för automatiska trafikkameror hos Trafikverket till TT.
"Räddar liv"
Detta trots att två av tre som fångas av trafikkameror aldrig lagförs. Polisen har inte resurser som matchar det stora flödet av data som kommer in. Men Trafikverket tror dock att kamerornas närvaro räcker för att få trafikanter att hålla hastigheten.
- Vi utvärderar kamerorna hela tiden och ser att många kör långsammare och det tyder ju på att det ger effekt och räddar liv, säger Eva Lundberg.
Frågan är om utökningen av antalet kameror också kommer att leda till en utökning av antalet personer som ska utreda hastighetsöverträdelser.
Kort sagt, blir det fler jobb till centralen i Kiruna?
Anders Drugge, sektionschef för enheten Automatisk trafiksäkerhetskontroll, ATK, i Kiruna, säger till Sveriges radio:
- På kort sikt, inom det närmaste året, innebär det ingen förändring eftersom etableringen påbörjas tidigast nästa höst. Fram till dess får vi föra diskussioner med Trafikverket om vad det kommer att innebära för oss. Det kan till exempel innebära att vi måste utöka vår utredningskapacitet, men det återstår att se.