Ny vikarieorganisation - uppsägningar och oro på förskolan

Förskolans dag firades runt om i Norrbotten i torsdags.I Kiruna förmörkades firandet av neddragningar, uppsägningar och oro inför en ny vikarieorganisation.

Annelie Eriksson, Lena Isaksson och Anne Digersten i Förskoleteamet är oroade inför neddragningarna inom förskolan i Kiruna. FOTO: HANS STERNLUND

Annelie Eriksson, Lena Isaksson och Anne Digersten i Förskoleteamet är oroade inför neddragningarna inom förskolan i Kiruna. FOTO: HANS STERNLUND

Foto:

KIRUNA2008-05-17 06:00
I samband med firandet på Lombolo förskola träffade NSD Förskoleteamet som startade som ett projekt under 2006 och förlängs årsvis.
De täcker upp på 45 olika förskoleavdelningar för att ordinarie personal ska kunna få planeringstid under dagtid.
På så vis har de fått en bred bild över läget på Kirunas förskolor. Bland annat har de kunnat se hur vikariebristen har slagit på verksamheten och hört från personal att de ofta står utan vikarie.
Rimmar illa
- Det rimmar illa att kommunen säger upp tolv barnskötare när det finns så få vikarier. Det har hänt att vi bara har varit två anställda på 17 barn när det inte har funnits vikarier att ta in. Det är inte oss det är synd om, vi tänker på säkerheten, säger Annelie Eriksson.
Hon är själv en av de tolv som har varslats om uppsägning den 31 mars. Orsaken anges vara arbetsbrist med hänvisning till färre barnkullar i Kiruna.
Hon kommer inte att kunna söka tjänsterna till den vikariepool som ska upprättas. Det kan bara de som inte har fått ett varsel göra.
Förskoleteamet kommer dock att fortsätta, åtminstone 2008 ut då nya beslut om förlängning ska tas. Annelie Erikssons plats ska ersättas av någon som ligger högre upp i las-listan.
Kollegorna Anne Digersten och Lena Isaksson tycker att det är märkligt.
- Det är fel att säga upp folk från något som ska vara tidsbestämt, säger Anne Digersten.
Följer turordningen
Skolchefen Lennart Gustafsson säger att de har följt arbetsrätten och tillämpat turordningsprincipen när varslen har lagts.
- Vi har inte kunnat göra på något annat sätt. Det är inte ett tidsbestämt projekt och det handlar om vanliga tillsvidareanställningar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om