Ny våldtäkt i Kiruna

En 21-årig kvinna blev överfallen och våldtagen under natten till lördagen i centrala Kiruna. Polisen har ingen misstänkt för närvarande. Händelsen oroar kvinnor i Kiruna.

Helgens våldtäkt oroar kvinnor i Kiruna. Både Mia Mörtlund, 19 år, och Ida Johansson, 18 år, avstår helst från att gå ensamma ute om kvällarna.FOTO: Alexander Linder

Helgens våldtäkt oroar kvinnor i Kiruna. Både Mia Mörtlund, 19 år, och Ida Johansson, 18 år, avstår helst från att gå ensamma ute om kvällarna.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-01-08 06:00
Överfallet och våldtäkten på kvinnan ägde rum lördagen den 3 januari, någon gång mellan klockan 03.10 till 03.35 på Adolf Hedinsplan i centrala Kiruna.
Polisen har ingen misstänkt för närvarande, men har gått ut med ett pressmeddelande där man uppmanar folk att höra av sig om man har sett någonting som kan sättas i samband med helgens våldtäkt. Polisen vill även komma i kontakt med personer som utsatts för ofredanden och som inte tidigare har anmält dem.
Utesluter inte samband
Helgens händelse är en i raden av flera uppmärksammade våldtäkter och våldtäktsförsök i Kiruna under det senaste halvåret.
Under Kirunafestivalen i somras anmäldes tre våldtäktsförsök. Vid ett av dessa har en gärningsman identifierats och utpekats. Men vid de två andra våldtäktsförsöken är signalmenten mycket vaga.
- Vi vet inte om de har något samband med helgens våldtäkt, säger utredningschefen Kjell- Åke Andersson vid polisen.
Polisens utredning gällande en våldtäkt tidigare i höst har dock lagts ned. Orsaken till det vill inte Kjell- Åke Andersson gå in på. Han säger dock att den händelsen inte har något samband med helgens våldtäkt.
Polisen är i övrigt förtegen om närmare uppgifter gällande våldtäkten.
Eventuellt kommer man att gå ut med ett signalement på gärningsmannen.
- Det tar vi ställning till i morgon (läs: i dag), säger Kjell-Åke Andersson.
Oroar kvinnor
Den senaste tidens våldtäkter och sexuella ofredaden oroar kvinnor i Kiruna. De fyra kvinnor som NSD talat med har alla blivit mer försiktiga med att vistas ute om kvällarna.
Ida Johansson, 18 år, är en av dem.
- Man blir ju rädd att gå ensam ute och man ser till att alltid ha med sig någon, säger hon.
Sara Ridhult, 18 år, har också blivit mer försiktig när det är mörkt ute.
- Jag går helst där det är belysning.
Fakta Anmälda våldtäkter / våldtäktsförsök i Kiruna

• Lördagen den 28 juni 2008 utsattes en kvinna i 20-årsåldern för ett våldtäktsförsök i Kyrkoskogen. Kvinnan lyckades befria sig från gärningsmannen genom att slåss och skrika på hjälp. En för henne okänd kvinna hörde ropen och ingrep.
• Söndagen den 10 augusti 2008 blev en kvinna i 20-årsåldern våld-tagen i Kyrkoskogen. 
• Torsdagen den 9 oktober 2008 utsattes en flicka i 15-årsåldern
för ett våldtäktsförsök vid viadukten under Lombololeden. Flickan lyckades dock slå sig fri från gärningsmannen.
• Lördagen den 3 januari 2009, på natten, blev en 21-årig kvinna våldtagen på Adolf Hedins plan i centrala Kiruna. Det finns ingen misstänkt för närvarande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om