Ny utredning krävs

Landstinget har inte tillräckligt utrett riskerna med en nedläggning av akutkirurgin i Kiruna.Det meddelar Socialstyrelsen i sitt utlåtande.Nu kräver de att en ny riskanalys utförs.

Nu måste landstinget utreda om någon drabbats av flytten av akutkirurgin från Kiruna till Gällivare.FOTO: Hans Sternlund

Nu måste landstinget utreda om någon drabbats av flytten av akutkirurgin från Kiruna till Gällivare.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-06-21 12:49

Den 30 juni 2011 fattade landstingsfullmäktige beslutet att flytta akutkirurgin i Kiruna till Gällivare sjukhus. Detta genomfördes den 1 september.

Väg- och lufttransporter
I samband med detta genomförde landstinget en riskanalys av flytten. Men i den utredning som Socialstyrelsen kom med under torsdagen framgår att den varit otydlig och inte tillräckligt omfattande.

Nu måste en ny utredning genomföras, som bland annat tar upp:

4 Risker som kan uppkomma om förhållanden för väg- och lufttransporter är dåliga. Samt risker som kan uppstå vid otillräcklig tillgång på ambulanser.

4 Risker som kan uppstå om inte en adekvat kirurgisk kompetens upprättas i Gällivare. Samt även risker med rekryteringssvårigheter av AT-, ST-läkare samt specialister.

4 Risker med följpåverkningar på annan verksamhet, till exempel på IVAK-verksamheten.

Planerad uppföljning
Landstinget måste även redovisa alla fall av vårdskador som har uppstått med anledning av flytten.

Enligt Mats Brännström, biträdande landstingsdirektör, ska de undersöka om det inträffat någon händelse.

- Det har inte kommit till vår kännedom om någonting som vi kan relatera till det här, säger han.

- Det här sammanfaller med vår planerade uppföljning.

Han utesluter inte att det inträffat situationer då Kirunaborna farit illa på grund av flytten.

- Det händer väldigt mycket i ett landsting. Vi måste titta efter helt enkelt. Men det finns inget uppenbart, säger Mats Brännström.

Har landstingets utredning varit för otydlig?
- Det är svårt att veta om man riktigt svarat på vad de vill veta. Därför är det inte ovanligt att de kommer med följdfrågor. Dessutom är det väl viktigt att följa upp något när det gått ett tag.

Tony Järlström, vd på Progressum och drivande i aktionsgruppen Rädda akutkirurgin i Kiruna, är nöjd med att landstinget får göra en ny utredning.

- Det är bra att vi får en genomgång av vad beslutet inneburit, säger han.

Han tror inte att det kommer resultera i en återgång till den tidigare akutkirurgin.

- Men det är viktigt med de signaler som ges. När beslutet nu togs om närsjukvårdsutredningen, så slog man fast att Kiruna ska ha en fungerande akutsjukvård. Då är det bra att ha den här genomlysningen, säger Tony Järlström.

Senast de 31 oktober ska landstingets nya redovisning nått Socialstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om