Positionen som stadsarkitekt har varit ledig sedan september förra året, då förre stadsarkitekten Thomas Nylund sa upp sig.
Nyfiken och erfaren
Hans Utstrand, 63-årig Göteborgare, gick arkitekturlinjen på Chalmers tekniska högskola mellan 1974 och 1979.
Sen dess har han bland annat jobbat 18 år på Trafikverket, men senast alltså som tillförordnad planchef i Lerums kommun.
- Jag har länge varit nyfiken på Kirunas utmaningar med stadsflytten, och så plötsligt dök annonsen upp. Det var bara att söka direkt, säger Hans Utstrand när NSD når honom på telefon.
Finns det inte risk att du vill gå i pension nästa år?
- Nej, nej, nej, säg inte så där, då blir jag nervös. Som arkitekt blir man bara bättre med åren, och jag har mycket kvar att ge, säger Hans Utstrand.
Konkreta planer
Den största utmaningen för Kiruna, enligt Utstrand, är att involvera och engagera Kirunaborna i utvecklingen framöver.
- Det är väldigt viktigt att få med medborgarna, utan dem blir det ingenting, säger Hans Utstrand.
Och han har redan konkreta planer.
- Jag hoppas att vi kanske kan ha några workshops eller något liknande när jag börjat, just för att involvera och få input, säger Utstrand.
Ett annat problem som väl de flesta är bekanta med är bostadsbristen. Inte ens blivande stadsarkitekten själv skonades helt.
- Först såg det ut som att jag skulle få tälta utanför stadshuset. Men det löste sig med en lägenhet på Tallplan, säger han.
Vad ska till för att lösa bostadsbristen?
- Vi måste få till ett ordentligt samarbete mellan alla instanser så att det går fort. Bygglov måste rulla på snabbt. Samtidigt är det ofta så att går det fort blir det fel. Man måste hitta en balans där, säger Hans Utstrand.
Enkelt val
Margareta Bergman, chef på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, är nöjd med rekryteringen.
- Självklart är det positivt för oss att han har stor erfarenhet inom infrastruktur. I samband med samhällsomvandlingen kommer många frågor av den karaktären dyka upp, då är det viktigt att ha med en arkitekt som kan se helheten och tänka på gestaltning och samspel med övrig byggnation, säger Margareta Bergman.
I konkurrensen med de övriga sökande var det inget svårt val, enligt Margareta Bergman.
- Vi hade nog sex-sju ansökningar. De flesta var ganska unga och oerfarna, vilket i sig inte är någon nackdel. Men i det läge vi är i nu behöver vi verkligen någon som kan göra ett bra jobb från första dagen, säger Margareta Bergman.