Ny skola för nya skolans åkare

Nästa höst startar Kirunabon Janne Aikio Sveriges första idrottsgymnasium för den nya skolans skidåkare.- Det är bara de bästa åkarna i landet som kommer in, säger han.

Företagaren Sven Karle var på plats i Folkets hus för att dela med sig av sina ideér om framtiden.

Företagaren Sven Karle var på plats i Folkets hus för att dela med sig av sina ideér om framtiden.

Foto: linda danhall

KIRUNA2008-11-17 06:00
Janne Aikio började själv sin bana som puckelpiståkare. Senare har han ägnat sig åt det som på modern svenska kallas "new school-åkning".
Det handlar om freestyleåkare som tävlar i grenar som mer har förknippats med snowboard, som exempelvis halfpipe, bigair och slopestyle - eller också har de inte tävlat alls.
Inget landslag, ännu...
Nu börjar den nya skolan få mer struktur och organisation, även om det ännu inte finns något landslag eller specialavdelning inom Svenska skidförbundet.
Janne Aikio anser att landets främsta talanger ska få chans att kombinera träning och skola i ett eget gymnasieprogram, som utövare av andra skidgrenar har gjort under lång tid.
Den traditionella freestylen har redan sitt gymnasium i Järpen medan snowboardåkarna håller till i Malung och Vännäs.
Start nästa höst
Kiruna ska bli hemvist för new school-åkarna och nästa höst sker det första intaget av sju till tio elever.
- Det beror på hur många i varje kull som vi anser håller måttet. Det kommer dessutom att krävas bra betyg för att komma in. Vi kommer att hålla ett högt tempo både vad gäller skola och idrott, säger Janne Aikio.
Skidgymnasiet sker i regi av Malmens friskola som upplåter ett antal platser på Rymdgymnasiet varje år. Skideleverna tränar skidåkning när de andra i klassen läser sina specialämnen inom rymdområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om