Ny rapport i jakt- och fisketvist: "Minimal konkurrens om marken"

Forskning som staten lyft som svar på Talma samebys stämningsansökan visar på konkurrens historiskt om markerna. Nu är rapporten som samebyn tagit in klar. Den visar på andra slutsatser.
– Den konkurrerande markanvändning som skett har varit på privat- eller allmänningsmark, säger Gudrun Norstedt, doktor i skogshistoria.

Området det handlar om, inom de svartstreckade linjerna.

Området det handlar om, inom de svartstreckade linjerna.

Foto: Ur stämningsansökan

Kiruna2025-01-05 00:01

Talma sameby stämde staten för snart tre år sedan gällande ensamrätt att upplåta all jakt och fiske på sina åretruntmarker ovan odlingsgränsen som står under statens omedelbara disposition (statlig mark).

På var sitt håll jobbar staten och samebyn nu med att förbereda målet. Det finns ingen inbokad muntlig förhandling ännu.

Talma sameby har precis som staten tagit in forskare. Deras sakkunnigutlåtande på drygt hundra sidor har nu lämnats in till Gällivare tingsrätt.

– Vi har inte kunnat se att det finns någon konkurrerande markanvändning av betydelse före 1750 som är det årtal som gäller i det här målet och som motsvarar det som Högsta domstolen sagt i fråga om Girjas, säger Gudrun Norstedt, doktor i skogshistoria.

Hon är till vardags forskare vid Umeå universitet och har som konsult tillsammans med Lars Östlund, professor i skogshistoria vid SLU, undersökt markanvändningen i det område som stämningen rör.

– Nybyggen började tas upp från mitten av 1600-talet. De har naturligtvis använt ganska stora områden. Men i dag ligger nästan allt av det inom privatägd- eller allmänningsmark. Och då är det inte av betydelse för målet, säger hon.

undefined
Området det handlar om, inom de svartstreckade linjerna.

Staten har lämnat in en forskningsrapport som vi tidigare berättat om som lyfter konkurrerande markanvändning. Forskare från LTU har på uppdrag av staten forskat på området och lyfter att det tidigt fanns en finsktalande befolkning i området som både jagat och fiskat där.

Samebyn menar att det inte skett på området som stämningen rör, och att det som varit antingen skett med tillstånd av samerna eller varit av obetydlig omfattning.

– Viss konkurrerande markanvändning av andra än samer finns, men den är väldigt liten och på några enstaka platser som vi kunnat konstatera. Det är en juridisk fråga sedan att bedöma huruvida det har betydelse eller inte, säger Gudrun Norstedt.

Att olika forskarrapporter kommer fram till olika slutsatser, vad kan det ge för bild ut i samhället?

– Vi kan bara göra vårt jobb. Vi har hanterat det lite olika. Den andra forskargruppen har velat göra en historievetenskaplig rapport som inte bara riktar in sig på det som har att göra med Talma samebys stämning av staten. Vi har tyckt att det varit väldigt viktigt att påtala vad som är väsentligt i målet och inte.

Statens ombud har på sig till den 28:e februari att svara på utlåtandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!