Kiruna kommun och renskötseln som bedrivs i området har flera gånger hamnat i kollisionskurs under de senaste åren. Kalvningsperioden sammanfaller med den tidpunkt då skotertrafiken är som mest intensiv i fjällen. Samebyarna har ansökt om skoterförbudsområden men kommunen har sagt nej. Det har oftast slutat med att samebyarna har överklagat till regeringen som sagt ja.
Förra året fattades beslut som innebär att Gunnar Selberg, i egenskap av kommunstyrelsens ordförande, har möjlighet att införa tillfälliga skoterförbudområden, på mindre områden i upp till tre veckor.
– Jag önskar att vi hittar en modell där de inte behöver komma med en ansökan en månad innan, för de vet inte var renarna kommer att vara. Renarna rör ju på sig, därför måste samebyarna ta i och ansöka för ett större område än vad som kanske behövs därför att de inte vet hur renarna kommer att röra på sig, hur fort det kommer att gå eller hur det blir med klimat och nederbörd den våren.
– Då har jag sagt att om de kommer in med en ansökan, så tar jag beslut samma dag, om det är ett mindre område.
Gabna och Laevas samebyar har tagit fram kartor där de har delat in ett större område i flera mindre. Tanken är då att de ska höra av sig när renarna är på väg in ett område.
– Då stänger vi ner det området direkt, och övriga områden är öppna, säger Gunnar Selberg.
– Jag är mycket förhoppningsfull att den här modellen ska fungera. Jag är jättenöjd så här långt, vi har haft en jättebra dialog med Gabna och Laevas. Nu provar vi det här och så hoppas att jag att de andra samebyarna hänger på.
Hur ska skoterförarna veta vilka områden som är avlysta och inte?
– Vi kommer att lägga ut det på våran hemsida. Vi har pratat med våran kommunikation här. Idag har folk mobiltelefoner och de som ska ut i fjällen och ska ut och fiska i fjällsjöar, de kan ju det här. Har vi bra kartor och bra information lättillgängligt, framför allt på hemsidan, där vi kan uppdatera från dag till dag, så ska det fungera.
Förra våren fick Gabna och Laevas avslag på sina ansökningar om skoterförbudsområden av Kiruna kommun. Gunnar Selberg sa sig då vara villig att stänga ner mindre områden. Men det fungerade inte då enligt samebyarna, eftersom renbetet varit så dåligt under vintern att renarna behövde söka mat på ett stort område.