Ny inriktning för stadsflytten i Kiruna

Glöm nordväst och nordost.Politikerna i kommunledningen har slutat prata väderstreck och inför begreppet Nya Kiruna.Nu riktas blickarna mot Petsamo och Matojärvi idrottsplats där hotell och nya bostadsområden ska kunna byggas.

Den nya politiska ledningen ger stadsflytten en ny inriktning. Nu planeras för hotell och nya bostadsområden på den östra sidan om stadsberget Luossavaara. FOTO: HANS STERNLUND

Den nya politiska ledningen ger stadsflytten en ny inriktning. Nu planeras för hotell och nya bostadsområden på den östra sidan om stadsberget Luossavaara. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-12-11 06:00
Det visade sig vara förenat med mer besvär än väntat att planlägga det som tidigare kallades nordvästalternativet, det vill säga området mellan Luossavaara slalombacke och Lokstallet.
Klockan tickar
LKAB är inte klara med de bergmekaniska undersökningarna och kommunens miljökontor undersöker alltjämt luftkvalitén.
Och fortfarande har kommunen inte lyckats lösa in marken från staten.
Nu har kommunledningen gett planarkitekterna i uppdrag att titta på andra områden där man snabbare ska kunna komma till skott med byggande.
Därför upprättas detaljplaner för Petsamo, där gamla Folkets park låg, och områden kring Matojärvi idrottsplats, Malmfältens folkhögskola och Camp Ripan.
Marken i området ägs av kommunen respektive LKAB.
- Vi måste börja jobba i områden där vi har alla fakta framför oss. Klockan tickar och bostäderna på Ullspiran måste snart ersättas, säger Christer Vinsa vid samhällsbyggnadskontoret.
Lösning för närtid
Det finns redan en framtagen vision för hur ett bostadsområde vid Petsamo skulle kunna se ut. LKAB:s bostadsbolag FAB ska ta ställning till förslaget.
Det finns också två hotellkedjor som vill bygga så fort det finns tillgänglig mark, varav den ena har visat intresse för kvarteret Sågarbetaren intill Sporthallen.
Kommunen, LKAB och Sametinget är redan överens om att det nya Sameparlamentet ska byggas vid Matojärvi.
De nya direktiven till samhällsbyggnadskontoret utgick för en dryg månad sedan, kort efter det att den nya kommunledningen med socialdemokrater och kirunapartister formerades.
Därmed har de två partierna kunnat enas om en lösning för den närmaste tiden. När det gäller visionerna för framtiden går dock åsikterna i sär.
Kenneth Stålnacke (s) säger att översiktsplanen som pekar ut ett nytt centrum vid Luossavaara fortfarande ligger fast. Lars Törnman (kip) vill hellre förlänga bebyggelsen åt det andra hållet.
Vision ligger fast
- Det känns inte fel att knyta an det här till centrumvisionen som ligger lite längre fram i tiden, säger Kenneth Stålnacke.
- Ingen vinner på att vara prestigebunden. Det här är ett väldigt intressant område som kan utvidgas mot kommunförrådet, säger Lars Törnman.
Till saken hör också att centerpartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet redan har presenterat olika visioner för Petsamo-Matojärvi.
- Goda idéer är värda att tas tillvara på, oavsett varifrån de kommer, säger Kenneth Stålnacke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om