I december 2014 ska den nya inomhushallen stå klar vid Nya Raketskolan vilket kommer innebära helt nya förutsättningar för de som tränar fotboll, friidrott och klättring. 50 miljoner kommer hallen kosta, vilket är dyrare än vad som först var planerat. 25 miljoner kronor finns i dag avsatt i budgeten.
– LKAB kommer gå in med sex och en halv miljon så vi från kommunen får skjuta till ungefär 15 miljoner mer än beräknat. Men när vi ändå gör en så här stor satsning så vill vi göra den ordentligt. Det är värt pengarna att få ungdomar att trivas i Kiruna och skapa förutsättningar att kunna röra på sig, säger Kristina Zakrisson, kommunalråd (S).
"Underbart att vi inte gett upp"
Planerna för en ny inomhushall började redan för fem år sedan när Kiruna FF kom till kommunen och presenterade idén för första gången. I dag var det en glad ordförande i Kiruna FF som fanns med när den färdiga skissen presenterades. Resan hit har dock varit lång och motig. Att den nya inomhushallen skulle placeras på Lombia var önskemålet, men det blev stopp då LKAB inte ville se en etablering där.
– Det har gått upp och ner. Vi har känt att det tagit tid och vi har ibland känt att det aldrig kommer bli något. Men i dag känns det bara helt underbart att vi inte gett upp, säger Gustav Sixten Inga, ordförande i Kiruna FF.
För fotbollens del innebär den nya hallen att de nu kommer ha tillgång till en sjumannaplan i konstgräs som är omkring 70 gånger 50 meter.
Vad betyder det för er?
– Vi kommer få helt andra träningsförhållanden. Nu kan vi lämna gympasalarna och träna fotboll året om. Det kommer bli en fantastisk utveckling för vår verksamhet, säger Gustav Sixten Inga
Helt nya förutsättningar
Den nya inomhushallen blir inte bara ett lyft för fotbollen utan även för friidrotten som nu får en komplett inomhusanläggning att träna i. I dag tränar de i Sporthallen i Kiruna, men för att kunna träna friidrott fullt ut även på vintern har föreningen varit tvungna att åka till andra kommuner, där Haparanda varit den som legat närmast.
– Jag hoppas att vi ska kunna växa som förening i och med detta. Nu blir det ju helt andra förutsättningar. Kiruna är en vinterstad och vi tränar inne större delen av året och förbättras förutsättningarna påverkar det ju hela föreningen, säger Jörgen Lindmark, ordförande i NIK Friidrott.
Vad tycker du om hallen som sådan?
– Jag blev positivt överraskad. Jag var orolig att det skulle bli mer av en kompromisslösning för friidrotten. Jag hade önskat att det fanns rundbanor, men i övrigt får vi med alla teknikgrenar som man utövar inomhus. Att vi nu kan träna stavhopp är jag extra glad för, det kräver sin yta och säkerhet och det har vi inte haft tidigare, säger han.