Ny inmätning i Kirunapulsen

KIRUNA. Förra gången bantades den kommunala personalstyrkan ned med 931 kilo.Nu är det dags för en ny omgång av friskvårdsprojektet Kirunapulsen.Under veckan genomförs inmätningarna.

Inmätning i nya Kirunapulsen. Förra omgången genomfördes under 2005 och blev en stor succé. Kommunens anställda minskade sin arbetspuls med 4,6 miljoner slag i minuten. Här håller Carola Notlöv-Fjordell koll på Maria Oja och hennes lagkamrater.

Inmätning i nya Kirunapulsen. Förra omgången genomfördes under 2005 och blev en stor succé. Kommunens anställda minskade sin arbetspuls med 4,6 miljoner slag i minuten. Här håller Carola Notlöv-Fjordell koll på Maria Oja och hennes lagkamrater.

Foto: Hans Sternlund

Kiruna2008-05-09 06:00
Maria Oja, Elisabeth Berggren-Jonsson och Yvonne Kettunen arbetar på på Lokeldarens förskola. De bildar lag i nya Kirunapulsen och är laddade inför starten.
Häromdagen mättes deras arbetspuls med hjälp av stepup-pallar och dunkande discomusik i simhallens träningslokal. Värdet ska sedan jämföras vid ett likadant test i november.
Alla lag som minskar sin arbetspuls med sammanlagt minst 21 slag i minuten är med i en utlottning av priserna. Förstapriset är fem dagars extra semester och ytterligare tre lag vinner två dagar.
Satsar hårdare
Förra omgången som genomfördes under 2005 var upplagd på ett annat sätt. Då var det lagen med de bästa resultaten som kammade hem priserna.
Dagisfröknarna på Lokeldaren tror att de nya reglerna ökar deras chanser att vinna, och det sporrar dem att satsa hårdare.
De berättar att det förra gången spreds rykten om lag som tränade oerhört mycket.
- Vi själva var med hela vägen, men det var många som lade av när de trodde att det inte fanns någon chans att vinna, säger Elisabeth Berggren-Jonsson.
Det visade sig att det verkligen krävdes toppresultat för att tävla om semesterdagarna. Samtidigt fick Kirunapulsen ett brett genomslag och inte mindre än 705 av kommunens totalt 2 200 anställda var med.
4,6 miljoner slag
De minskade sin arbetspuls med sammanlagt 4,6 miljoner slag i minuten. På kuppen försvann också 931 kilo, eller om man så vill tio-femton personer.
Det var dock en välkommen slimning av organisationen som har gett en allmän förbättring av hälsoläget.
- Projektet har helt säkert inneburit stora vinster för kommunen i form av kortare sjukskrivningar och färre förtidspensioneringar. Det borde man egentligen ha gjort en beräkning på, säger Anita Nyström, projektledare och idégivare.
Ovärderliga vinster
Hon påpekar dock att de stora vinsterna ligger på det personliga planet. Bättre hälsa och ett ökat välbefinnande kan inte värderas i pengar.
I år är det betydligt färre som är med i Kirunapulsen, 110 anmälda lag jämfört med uppåt 250 förra omgången. Anita Nyström tror att det till viss del beror på svårigheter att få ut informationen i kommunens spretiga organisation.
- Men det var säkert också många i förra omgången som insåg att det kostade en hel del möda att vara med, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om