Det var i måndags som Praktikertjänst i Vittangi öppnade en ny hälsocentral i Kiruna. Tillströmningen av patienter har varit stor och det har varit några intensiva dagar för delägarna och personalen.
– Vi har 600 listade patienter, vi hade noll i måndags och det kommer in listningar hela tiden, säger Cecilia Påhlsson.
Idag har Praktikertjänst sin huvudhälsocentral i Vittangi och man har även en filial i Karesuando. Nu är tanken att flytta huvudhälsocentralen till Kiruna. Man letar just nu efter större lokaler som man planerar att flytta till inom ett år.
– Vi har hela tiden trott att vi kommer att bli en rätt så stor vårdcentral. Det kommer inte bara vara vi tre, vi kommer säkert att behöva fler doktorer, säger Påhlsson.
Den nya hälsocentralen ser sig inte som konkurrenter till landstinget utan man vill ha ett bra samarbete och hälsocentralen drivs inom ramen för Vårdval Norrbotten.
– Vi vill samarbeta med landstinget. Vi vill ju att det ska bli bra. Vi är inte här som någon konkurrent utan vi vill att de ska ha det bra också. Tar vi deras patienter så slipper de ta in så mycket stafettläkare, det finns ju positiva saker också, säger Påhlsson.
– Vi har inte hittat alla ställen där vi kan samarbeta. Det finns massor med samarbetsformer som vi inte hittat fram till. Men önskan är ju ett gott samarbete, säger sjuksköterskan Irene Kylmäniemi.
De är fyra delägare och man började i fjol planera för att starta upp hälsocentralen i Kiruna.
– Jag och Samuel började prata förra våren om att vi skulle starta eget, för vi kände att vi varit tillräckligt länge på landstinget och ville förnya oss, säger distriktsläkaren Cecilia Påhlsson.
Det har lagt ned mycket jobb på vid starten av hälsocentralen.
– Man jobbar för sig själv och det är kul, säger Cecilia Påhlsson.
Man har tre fast distriktsläkare och verksamheterna i Vittangi, Karesuando och Kiruna samlas under det gemensamma namnet Norrskenets Hälsocentral.
– Vi vill ha en vårdcentral där vi har fasta distriktsläkare som är specialister i allmänmedicin. Vi vill ha en vårdcentral där patienterna trivs och har en god vård, säger Påhlsson.