Ny bok om Livet längs Linjen
Många Kirunabor flyttade ut i vildmarken för att arbeta och leva längs Malmbanan mellan åren 1930-1970.Boken Livet längs Linjen berättar om deras hårda men rika liv. - Vi vill lyfta fram arbetarhistoria som nästan har glömts bort, säger författaren Karl Lindqvist.
Efter åtta års arbete släpps nu boken "Livet längs Linjen". Bo-Göran Windoff, Kalle Linqvist, Hjördis Matti och Lars Lundgren ordnade boksläpp i Kiruna under helgen.FOTO: Maria Unga
Foto: Maria Unga
De kontaktade den före detta Tuolluvaarabon och författaren Karl Lindqvist som genast nappade på idén.
Arbetet tog åtta år, men nu är drömmen verklighet. Livet längs Linjen blev titeln på boken som är fylld av berättelser om arbete och människoöden längs Malmbanan under mitten av 90-talet.
Flyttade ut i ödemarken
När rallarepoken var slut och järnvägen elektrifierades behövdes folk som kunde sköta driften av Malmbanan.
- Många kom från Kiruna, de flesta var unga och starka och flyttade från lägenheter utan el till ett mer modernt liv efter Linjen tack vare elektriciteten. Man fick ett hårdare men mer modernt liv, berättar Karl Lindqvist.
I snabbt takt växte stationer, banvaktarstugor och samhällen fram mitt i ödemarken.
Under den här tiden passerade 80 tåg varje dygn. Det var malmtåg, skolskjutsar och persontrafik.
- Det fanns banvaktarstugor med en halv kilometers mellanrum hela vägen från Kiruna till Riksgränsen. I Vassijaure till exempel bodde upp mot 90 personer, i dag bor där bara tre personer, säger Karl Lindqvist.
Redan under början av 60-talet började Linjen avfolkas igen och de flesta banvaktarstugorna är i dag rivna. Tekniken utvecklades och mer och mer av arbetet med Malmbanan kunde skötas från Kiruna. Karl Lindqvist kallar skeendet för typisk industrihistoria.
- Först fanns ingenting. Sedan kom gruvan och järnvägen och allting hände på en gång. Sedan försvann allting igen. Det var teknikutvecklingen som gjorde att människorna kunde flytta dit, och det var tekniken som gjorde att de var tvungna att flytta därifrån, säger Lindqvist.
För att kunna producera boken har Lars Lundgren, Bo-Göran Windoff och Karl Lindqvist samlat in fotografier och röster från människor som berättat om livet längs Linjen.
Viktig arbete
Till sin hjälp har de haft eldsjälarna Hjördis Matti, Henry Lindström och Hubert Nordvall, som alla vuxit upp längs järnvägen. De har samlat in material men också bidragit med egna historier.
Livet längs Linjen är ett tidsdokument som skildrar arbetsvillkoren, gemenskapen, olyckorna och fritiden för människorna som fick de så viktiga malmtransporterna att rulla.
- Kiruna hade inte existerat utan människorna längs Linjen, säger Karl Lindqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!