Ny bok om hundra års företagande

Företagarna i Kiruna avslutar sitt jubileumsår med att ge ut en bok om hundra år av företagande.Den historiska återblicken visar att problemen var desamma i tidigare perioder av stark expansion.Som exempelvis kompetensförsörjning och bostadsbrist.

Företagarna i Kiruna ger ut sin 100-årshistorik. Från vänster: Eilert Isaksson, ordförande, Kjell Törmä, författare, Stina Holmberg, verksamhetschef, Hans Sammelin före detta konsulent, Jessica Mella Nilsson, Företagarna, Staffan Nilsson, Sparbanken nord.FOTO: HANS STERNLUNDFOTO: Hans Sternlund

Företagarna i Kiruna ger ut sin 100-årshistorik. Från vänster: Eilert Isaksson, ordförande, Kjell Törmä, författare, Stina Holmberg, verksamhetschef, Hans Sammelin före detta konsulent, Jessica Mella Nilsson, Företagarna, Staffan Nilsson, Sparbanken nord.FOTO: HANS STERNLUNDFOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-04-11 19:16

Företagarnas 100-årsjubileum inföll 2010 och det passerade inte obemärkt. En uppsjö av aktiviteter kulminerade i den stora företagargalan i december. Med några månaders förskjutning kommer nu jubileumsboken som Kjell Törmä har varit redaktör för.

Han har samlat vittnesmål från dagens företagarprofiler - från Yngve Bergqvist vid Icehotel till Lise Benberg vid Yogastudion och Ali Chahrour vid kafé Palladium.

Protokoll en guldgruva
Kjell Törmä har också gjort en djupdykning i historien och slogs av att väldigt lite är dokumenterat om näringslivet i gruvstaden, vid sidan av LKAB:s verksamhet.

- Det finns inte mycket bevarat om hur det var att vara företagare i Kiruna längre tillbaka i tiden. Protokollen från organisationen, som då hette Kiruna hantverksförening, har varit en guldgruva. De har både varit välskrivna och omfattande, säger han.

Hjalmar Lundbohm kom in tidigt som ledamot i styrelsen.

Han drev frågan om lärlingssystem och yrkesutbildning för att tillgodose kompetensförsörjningen.

Det mynnade ut i en satsning på Kiruna praktiska ungdomsskola som näringslivet i Kiruna och övriga Sverige hade mycket nytta av genom åren.

Företagarna som organisation är fortfarande drivande när det gäller att matcha utbildning mot näringslivets behov.

- Vi samverkar med skola och näringsliv i olika styrgrupper och projekt, bland annat i Lapplands kommunalförbund, där vi tittar på vilka utbildningar som kommer att behövas, säger Stina Holmberg, verksamhetschef.

Behöver invandring
Ordförande Eilert Isaksson ser kompetensförsörjningen som en stor utmaning, och som näringslivet i Kiruna måste klara för att kunna fortsätta att utvecklas.

- Arbetskraften kommer inte att räcka till om utvecklingen fortsätter i den här takten. Malmfälten kommer att behöva inflyttning från andra länder, säger han.

Det leder oss osökt in på nästa problem - bostadsbristen som är akut nu, liksom under tidigare perioder av stark expansion i Kiruna.

Kjell Törmä har stött på
exempel i samband med sina studier inför historieskrivningen.

- På 1960-talet gick byggfirmorna runt bland villaaägarna och erbjöd dem att bygga om huset, förutsatt att de fick bygga till en lägenhet som firman själv fick hyra, säger han.

Företagarna försöker driva på kommunledningen när det gäller bostadsfrågan och man kan ana en viss frustration över att det inte går fort nog.

- Företag vänder skutan och tar ut nya färdriktningar varje dag. En kommun borde också kunna vara lite snabbare i vändningarna, säger förre konsulenten Hans Sammelin.

Detsamma anser han gäller attityden till företagande över huvud taget från politiker och myndigheter. Andan av brukssamhälle har levt kvar länge.

Hans Sammelin säger att man historiskt har satsat mer på att jaga statliga utlokaliseringar än att främja småföretagandet.

En ny attityd?
- I dag säger politikerna att man har en ny attityd till företagare när man till exempel beskriver dem som hjältar. I handling har det inte varit tillfyllest.

Stina Holmberg knyter ihop diskussionen.

- Med den nya boken hoppas vi sprida kunskapen om företagandets betydelse för samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om