Ny blogg om bostadsbristen

NSD hallåar lokalreportern Åsa Junkka, 25 år och anställd på NSD:s redaktion i Kiruna, som i dag startar bloggen "På jakt efter bostad" på NSD:s hemsida. Kommande veckor kan läsarna följa hennes sökande efter ny lägenhet i skuggan av den akuta bostadsbristen
i Norrbotten.

Foto:

Kiruna2011-01-24 07:21

- Jag har hoppat runt mellan många boenden senaste åren. Bara sedan jag flyttade hit i september har jag bott på fyra olika adresser - vandrarhem, tillfälliga andrahandskontrakt och liknande.

Vad ska du skriva om i bloggen?
- Den ska handla om bostadsbristen i länet, hur den slår mot människor. Jag kommer berätta roliga anekdoter från min tid som bostadsletande och förhoppningsvis får jag också berättelser från läsare i liknade situation, liksom tips på hur man löser bostadsbristen.


Varför är det så svårt att få tag på en bostad i Kiruna?
- Det byggs inte tillräckligt och besluten om att öppna kallställda lägenheter kommer inte igång. Visst, LKAB bygger 25 nya bostäder men de är inte klara förrän 2012. Samtidigt är det svårt att veta v-a-r man ska bygga. Och kom ihåg att både Kiruna och Gällivare fick riva massor av lägenheter på 90-talet. Man vill väl inte hamna i den situationen igen.

- Men frågan är hur det påverkar staden och människorna? Folk får jobb i Kiruna men kan inte flytta hit på grund av bostadsbristen, vilket drabbar befolkningsutvecklingen. Samma i Pajala.

Vad är det jobbigaste med att sakna fast bostad?
- Oron att inte veta var man ska bo nästa månad. Det blir rörigt, man kan inte storhandla och så vidare. Jag har till och med slutat packa upp mina saker. Det är ingen liksom idé att hänga upp kläderna längre. Jag är singel, har inga barn men det finns också de med familjer som drabbas.

- Det enda positiva är att man blir bra på att flyttstäda...

Vilket är ditt drömboende i Kiruna?
- En liten lägenhet som är lätt att inreda, lätt att städa. Gärna nära jobbet också - med fin utsikt! säger Åsa Junkka.

Här hittar du bloggen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om