Ny bergtäkt planeras vid Altajärvi

Ett ballastföretag vill anlägga en bergtäkt mellan Altajärvi och Paksunimi. Men både Kiruna kommun och Gabna sameby är kritiska. "Vi funderar på hur stort behovet är av ännu en bergstäkt i kommunen", säger Mikael Salomonsson, miljöinspektör.

KARTA. Här planeras den nya bergtäkten.

KARTA. Här planeras den nya bergtäkten.

Foto: Magnus Hedlund

Kiruna2016-03-03 07:00

Enligt ansökan till Länsstyrelsen så har företaget under några år letat och utvärderat olika alternativ för en ny bergstäkt öster om Kiruna och företaget har nu lämnat in tre olika alternativ på etableringsplats. Men det är vid berget Cuotneluoitin, cirka nio kilometer nordväst från dagbrottet i Mertainen som företaget vill anlägga bergtäkten. Enligt Magnus Hedlund på WSP, som har skrivit ansökan så är det skillnad på det som man inom gruvsektorn kallar gråberg och den ballast man ska använda som vägmaterial. Den här bergtäkten är tänkt att användas för ombyggnationen av E10 och andra vägar i det nya Kiruna.

– För att uppnå en hög hållfasthet behövs en sur bergart och i det här fallet har vi hittat ryolit. Den finns på ett fåtal platser i kommunen, därför har vi valt det här alternativet, säger Magnus Hedlund.

Området är dels ett viktigt område för Gabna sameby, men även ett orört område i kommunen.

– Vi har motsatt oss å det bestämdaste, om den här ansökan skulle gå igenom så skär det av våra flyttleder men påverkar även ett par av våra vintergrupper, säger Lars-Erik Kuhmunen, Gabna sameby.

Men enligt Lars-Erik Kuhmunen så är det inte bara bergstäkten som kan ställa till problem utan även de planerade vägarna som behöver beredas in i området. På kommunen ställer man sig frågande till behovet av en ny bergstäkt så nära dagbrottet i Mertainen, som kommer att producera gråberg. Men, enligt företaget kan man inte använda det gråberget till att anlägga vägar. Den närmaste bergtäkten som i dagsläget kan tillhandahålla berg med högre hållfasthet ligger vid Vittangi.

– Vi tänker ur resurshushållningssynpunkt, att man ska vara extra noggranna när man ska öppna nytt på jungfrulig mark. Att man nyttjar de resurser som redan finns, vid till exempel andra bergstäkter eller gråberg från gruvproduktionen, säger Mikael Salomonsson.

Just nu befinner sig ärendet hos Länsstyrelsen som har begärt in kompletterande material från företaget, handläggningstiden för den här typen av ärenden är sex månader.

– Om vi får klartecken så är vi igång till sommaren, om vi inte får igenom ansökan då får man hämta ballast från Vittangi för att bygga om E10:an. Inte särskilt miljövänligt, säger Magnus Hedlund på WSP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om