Ny avloppsledning invigd

En pusselbit till det nya Kiruna har lagts. Den nya spillvattenledningen är i drift.- Det är verkligen ingen skitsak, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).

Ett slag för nya Kiruna. Kommunalråden Lars Törnman och Kenneth Stålnacke samt Göran Olovsson från LKAB invigde den nya spillvattenledningen. FOTO: Alexander Linder

Ett slag för nya Kiruna. Kommunalråden Lars Törnman och Kenneth Stålnacke samt Göran Olovsson från LKAB invigde den nya spillvattenledningen. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-09-22 22:52
Invigningen firades med tårta och kaffe invid det nya pumphuset nedanför Luossavaara.
Arbetet med den nya spillvattenledningen inleddes hösten 2005. Den byggdes för att undvika deformationerna som breder ut sig till följd av gruvdriften.
Långsiktig lösning
LKAB och Kiruna kommun
kom överens om en långsiktig lösning, som även skapar förutsättningar för en exploatering i nordväst.
- Etappvisa lösningar hade inneburit uppgrävda gator vart femte år och skapat svår framkomlighet i stan. Nu valde vi att satsa ordentligt på en gång, sade Göran Olovsson, LKAB:s ansvarige för stadsomvandlingen.
Samarbete
När det gäller stadsomvandlingen talade Göran Olovsson om vikten av att lägga grunden först.
- Man börjar ju inte med taket när man till exempel bygger ett hus. Många är frustrerade och menar att ingenting händer. Det händer mycket, men det syns inte så mycket, sade han.
LKAB finansierade bygget för cirka 60 miljoner kronor. Både gruvbolaget och det kommunägda bolaget Tekniska verken var med i planeringen från början.
- Det här är ett bra exempel på att vi kan samarbeta på ett bra sätt, sade kommunalråd Lars Törnman (KIP).
Vibrationer
Den nya avloppsledningen kördes i gång under våren, men det fick efter en tid avbrytas på grund av ett fel. Pumpstationen fick stå i ett par månader.
- Vi hade problem med vibrationer i pumpstationen. Det åtgärdades under sommaren, säger projektchef Ulf Nygren på Tekniska verken.
Anläggningen är sedan förra veckan åter i drift och tar hand om avloppsvatten från stora delar av Kiruna.
Ledningen är totalt sju kilometer lång och rundar Kiruna. Avloppsvattnet lyfts med hjälp av pumpar 56 höjdmetrar upp mot berget, innan det rinner ner till reningsverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om