Numrerad 40-åring firades

KIRUNA. Missade ni att postnumret fyllde 40 år i går?På samhällsinstitutionen på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna gjorde man inte det.- Det var absolut värt att uppmärksamma, säger läraren Per Lindström.

Per Lindström anser att postnumrets 40-årsjubileum är värt att uppmärksamma. FOTO: Peter Pääjärvi

Per Lindström anser att postnumrets 40-årsjubileum är värt att uppmärksamma. FOTO: Peter Pääjärvi

Foto: Peter Pääjärvi

Kiruna2008-05-13 06:00
Det var den 12 maj 1968 som systemet med postnummer infördes i Sverige. Samhällsläraren Per Lindström kan hela historien om hur hela postdistributionen förändrades över en natt.
Tidigare behandlades posten under tågens gång i särskilda postkupéer. Posttjänstemannen var sålunda tvungen att lära sig samtliga postorter i Sverige och vilken postkupé som passerade orten.
Fasta centraler
Hädanefter skulle posten samlas upp vid ett antal fasta centraler och transporteras till enskilda postkontor inom ett område.
Målet var att binda ihop dessa centraler genom snabbast möjliga transportsystem.
- Det hela var en gigantisk tillämpning av logistik långt innan ordet hade blivit ett mer allmänt begrepp, säger Per Lindström.
Han har själv arbetat både som postsorterare i Uppsala och brevbärare i Kiruna innan han inledde sin lärarbana.
Redan då var Per Lindström en tabellbitare med ett oklanderligt sifferminne och postnumrena har liksom bara fastnat i minnet.
Specialgjord tårta
Han kan inte landets alla postnummer, men ge honom de två första siffrorna och han säger vilken postort det är fråga om.
- Det är inga idiotkunskaper. Postnumret och Sveriges geografi hänger i hop, säger han.
Principen är att ju lägre ett postnummer är desto längre söderut ligger orten. Undantaget är postnummer som börjar på siffran ett, vilka representerar Stockholmsområdet.
I går såg Per Lindström till att postnumret firades med specialgjord tårta och frågesport på samhällsinstitutionen på gymnasieskolan i Kiruna.
- Vi brukar försöka vara vaken för stora omvälvningar i samhället. Det här är absolut något som är värt att uppmärksamma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om