Vi börjar vid Raketen, Maxus, som skänktes från rymdbolaget SSC till Kiruna kommun. Den är inget konstverk, men räknas här in bland de skulpturer i gamla Kiruna centrum som ska flyttas. Kommunens tjänstemän färdigställer nu ett förslag om nya platser.
– Raketen är en av dem som vi inte är bensäkra på var den ska hamna. Vi har ett förslag om att sätta den på någon av ytorna som vi kallar för gröna fingrarna, som går ut från den nya stadsparken som ska byggas. En annan möjlighet är slänten nedanför Rymdhuset. Vi har också fått andra förfrågningar, säger kommunens kulturstrateg Sofia Lagerlöf Määttä.
Det rör sig om ett femtontal skulpturer och konstverk som är nära eller i avvecklingsområden. En del har stått länge på samma plats, andra har flyttats runt. Några är det mer bråttom med, andra kan lugnt lämnas ett tag till på sina platser.
Vissa har man redan flyttat. Konstverken "På väg" av Ulrika Tapio Blind, som hängt under det rundade taket på busstationen, har man plockat ner för mellanförvaring.
– Raketen börjar det också bli bråttom med, innan 2025 måste den flyttas, då den står i vägen för när kyrkan ska flyttas. Och "Gruvarbetaren", den står kvar än så länge där den står trots att det rivs bredvid den.
Hon berättar att de vill undvika tillfälliga förvaringar.
– Vi har ett knökfullt förråd.
Det är svårt att mellanförvara raketen?
– Ja du, det är inte lätt att förvara den. Det är inte lätt att jobba med konst, men väldigt kul, säger kommunens kulturstrateg Sofia Lagerlöf Määttä.
De flesta konstverken kommer enligt förslaget flyttas till den 40 meter breda och drygt en kilometer långa stadsparken som ska anläggas i nya centrum. Medarbetare från flera förvaltningar har jobbat med förslaget.
Vi vandrar vidare i gamla centrum. Nedanför det nedstängda hotell Ferrum tronar Asmund Arles "Talande tecken", från 1957.
– Jag måste säga att "Talande tecken" talar väldigt mycket till mig, när jag läst på om tanken bakom som konstnären hade. Det är en favorit för mig. Jag hoppas vi kan jobba mer med konstvandringar sedan.
Hon berättar att det är viktigt att tänka till gällande placering, eftersom verken hamnar i ny kontext. Kommunantikvarien Clara Nyström håller med och berättar att det finns en del utmaningar när det gäller att flytta skulpturer.
– Konstverk är ofta gjorda till en byggnad eller en plats. Det är en utmaning att hitta platser till de större verken, säger hon.
Ibland måste man förändra skulpturen lite, och då måste man ha konstnärens godkännande. Är konstnären död behöver man ha någon släktings godkännande.
– Det är ett dektektivarbete ibland, på många sätt. Vi har en kollega som är duktig på släktforskning. Tur är det, säger Clara Nyström.
Vi går vidare upp på Folkets hus-parkeringen. Där står "Norrskensobelisk", en 12 meter hög pelare av järn och rostfritt stål. Det ska vara ett varierande ljus i den, för att påminna om norrsken. Konstverket ska gås igenom för att återfå sin forna glans och ljus.
– Den är ett exempel på ett konstverk som kommer lyfta när den får byta plats, säger Clara Nyström.
Det är svårt att säga när skulpturerna är på sina nya platser.
– Det här är ännu bara ett förslag. Men om man ska gissa skulle jag säga att stadsparken påbörjas 2024, så kring 2025, säger Sofia Lagerlöf Määttää.