Nu ska du bli frisk snabbare

Genom ett nytt projekt ska både arbetsgivare och sjukskrivna få råd och stöd.Målet är att i ett tidigare skede hjälpa sjukskrivna tillbaka till arbetslivet.

Målet med ett nytt projekt är att i ett tidigare skede hjälpa sjukskrivna tillbaka till arbetslivet. Anders Lampa och Tommy Pålsson från Arbetsförmedlingen samt Martin Josefsson, Försäkringskassan.FOTO: Alexander Linder

Målet med ett nytt projekt är att i ett tidigare skede hjälpa sjukskrivna tillbaka till arbetslivet. Anders Lampa och Tommy Pålsson från Arbetsförmedlingen samt Martin Josefsson, Försäkringskassan.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-12-04 06:00
"En länk i rehabkedjan" är ett samverkansprojekt mellan arbetsförmedlingen i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala kommuner samt försäkringskassan i Gällivare.
Projektet startade den första oktober 2009 och planeras pågå i två år.
Syftet är att stödja anställda, som är försäkrade i sjukersättning och aktivitetsersättning, att komma tillbaka snabbare i arbete och hindra utanförskap och arbetslöshet.
Sjukskrivningstiden förkortas
Projektledaren Tommy Pålsson, arbetsförmedlingen i Kiruna, förklarar det närmare:
- Förut har vi som arbetsförmedling kommit in först när de mist sin anställning. Det har inte varit vårt uppdrag att hjälpa de anställda, utan de arbetslösa. Nu kan vi i och med projektet tidigt gå in med våra resurser i rehabiliteringsarbetet av den anställde.
- Grundtanken är att förkorta sjukskrivningstiden, säger Tommy Pålsson.
Erbjuds stöd av psykolog
Sjukskrivna kan få hjälp med personlig rådgivning av handläggare på arbetsförmedlingen och försäkringskassan.
Det kommer också att erbjudas stöd av till exempel psykolog, arbetsterapeut och socialkonsulent.
Arbetsgivaren får hjälp
Arbetsgivaren erbjuds också råd och hjälp för att komma vidare i rehabiliteringen av den anställde. Ett sätt kan vara att försöka hjälpa arbetsgivaren att hitta en mer lämplig arbetsuppgift för den som är sjukskriven.
- Vi kan också arbetspröva den sjukskrivna på annan arbetsplats, säger Anders Lampa, arbetsförmedlingen Gällivare.
Den första juli 2008 infördes nya regler för bedömning av arbetsförmåga (rehabkedjan). Där kan arbetsförmedlingen och försäkringskassan också bistå med hjälp.
- Alla arbetsgivare känner inte till hur de nya reglerna fungerar, säger Tommy Pålsson.
Europeiska socialfonden bekostar projektet och försäkringskassan i Gällivare är medfinansiär i projektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om