Hotet mot akutkirurgin är en fråga som skyddsombuden på LKAB diskuterar hela tiden. Inte minst sedan tio läkare gått ut och sagt att man ska satsa på transporter.
Huvudskyddsombudet för el, Robert Stjernström, reagerade när en av elektrikerna fick ström genom kroppen.
Robert Eriksson jobbade med att spänningssätta en transformator när han fick ström genom en arm. På Kiruna sjukhus befarade man att den skulle svälla, vilket kunde innebära att han behövde ett kirurgiskt ingrepp. Men helikoptern som skulle ta honom till Sunderby sjukhus kunde inte lyfta på grund av vädret. I stället blev det en färd med ambulans till Gällivare sjukhus.
- Det var jobbigt att inte veta vad som skulle hända, och jag fick vänta i två timmar innan det var klart att jag skulle till Gällivare, säger han.
Upprorsstämning
Veckan därefter var han tillbaka på jobbet, och skyddsombudet konstaterar att han hade haft tur.
- Hade den gått genom kroppen hade han kunnat gå åt. När man får en strömgenomgång ska man ha sjukhusvård direkt, och vi behöver den beredskapen dygnet runt, säger Robert Stjernström.
Skyddsombuden reagerar starkt på uttalanden om att man ska satsa på transportlösningar.
- Det är att leva på turen. Man förlöjligar personalen på sjukhuset och oss som arbetar med säkerhetsfrågor. Det råder upprorsstämning bland oss skyddsombud, säger Göran Markström.
Lika viktiga
Lars-Åke Mukka är ambulanssjukvårdare, och säger att fallet med Robert Eriksson inte är det enda.
- Sedan den första december till i dag har vi haft elva fall av avvikelser av flyg- eller helikoptertransporter.
En avvikelse rapporteras när transporten inte kan genomföras, eller är kraftigt försenad.
Han vänder sig emot att ställa primärvården och akutsjukvården mot varandra.
- De är lika viktiga, men för olika stadier. Även om det är sällan som större olyckor händer, så händer de. Då är akutkirurgin viktig.