– Jag har gjort min insats. Nu är det dags för andra att ta över, konstaterar Bergqvist.
Många känner nog till bakgrunden vid det här laget. Yngve Bergqvist startade verksamhet med kanotuthyrning under 1970-talet och senare med forsränning. Forsränningen var en av de första i Europa i organiserad form och hans kanotcentral var den största i Norrbotten med 50-60 kanoter för uthyrning.
När idén om ishotellet väcktes påbörjades ett projekt vid Torneälvens strand som idag lockar besökare från jordens alla hörn.
– Vi har besökare från mer än 80 länder i världen. De flesta, 75 procent av våra gäster, är utländska, säger Bergqvist.
Idag omsätter Icehotel med alla bolag, uppemot 165 miljoner årligen, och har blivit ett världskänt begrepp.
Konst och design har alltid varit viktigt för konceptet. Många konstnärer kommer årligen till Jukkasjärvi.
– Vi började med en bildutställning med foto och akvarell i början av 90-talet. Men kylan ställde till det. Bilderna påverkades av klimatet. Då gick vi över till iskonst istället, minns Yngve Bergqvist.
Isbarerna i Stockholm och London är de stora isbarerna och flera nya etableringar är på gång.
– De går väldigt bra. Vi har en stor verksamhet som ger goda resultat.
Isglasen och andra tillbehör till barerna tillverkas i isfabriken i Jukkasjärvi.
Den här säsongen har ytterligare en dröm förverkligats. Verksamheten har expanderat och nu kan besökarna uppleva is och kyla även under sommarmånaderna.
– Besökaren får uppleva Icehotel 365 på samma sätt vårt vinterhotell upplevs, säger Bergqvist.
Att sälja upplevelser med råvaror som snö och is kan vara ett osäkert kort i framtiden när vintrarna förutspås bli kortare. Ur energisynpunkt skulle det kunna bli en extremt kostsam och miljönegativ kombination. Men Bergqvist har inlett ett omfattande arbete med att skapa en klimatsmart anläggning. En solcellspark driver nu hela anläggningen under sommarmånaderna och samtidigt har ishotellet skaffat bergvärme. 32 bergvärmehål är borrade. Dessutom har man bytt ut glödlampor till LED-lampor.
– Vi har minskat vår totala elförbrukning med 30 procent av vad vi köper in jämfört med för 10 år sedan. Ändå har vi byggt ut under tiden, säger Bergqvist.
När 69-åringen lämnar över stafettpinnen till den nya VD:n, Christoph Risenius, så gör han det med nya mål i sikte. Det kommer att bli en del nya styrelseuppdrag inom turistnäringen. Men också ett nygammalt intresse pånyttföds. Pionjären inom forsränning har nyligen gått en utbildning för forsguidning.
– Den stora skillnaden jämfört med 70-talet är materialet. I övrigt är det i stort sett samma. Jag är nog Sveriges äldsta forsguide, skrattar Yngve Bergqvist.