Nu har Svedell lämnat Norrbotten

Han kallades för röda Baron i sitt eget parti.Moderaten Hans Svedell har Elvis som största idol och sa nej till att ärva familjeföretaget för en kommunal tjänst som lärare. Nu har han lämnat röda Norrbotten för Skåne.

Nu är det slut med kall och snörik vinter för Hans Svedell.

Nu är det slut med kall och snörik vinter för Hans Svedell.

Foto: Lina Norberg Juuso

KIRUNA2013-12-04 07:29

Hans Svedell, moderat profil i Norrbotten inom kommun och landstingspolitiker, lämnade gruvstaden Kiruna i slutet av förra veckan för att starta ett nytt liv i Helsingborg tillsammans med hustrun Margareta. Vi kikar tillbaka på bitar av hans politiska karriär.

Det utspelet jag mest kommer ihåg var att folkvalda måste ha fackliga rättigheter - det var för åtta - tio år sedan.

– Ja, det var sött och salt, det förväntas inte av moderater att prata om fackliga rättigheter. Fast, nu är ju tonen från partiet en annan, jag var lite tidigt ute där. Men till min stora glädje har Sveriges kommuner och landsting ändrat regler för förtroendevalda för en månad sedan. Inkomsterna från politiken ska vara pensionsgrundande med full täckning och man betalar skatt på samma sätt vid tjänstepension, inte mer. Det är en bit på vägen när det gäller fackliga rättigheter för förtroendevalda, det behövs, för politiker bär upp vår demokrati.

Reaktionerna på det?

- Från vänsterhåll var det att jag ville sko mig själv och öka arvoden, men det handlade inte om att få mer- utan att politiker ska få det man har rätt till. Hur ska vi annars kunna rekrytera människor till politiken idag?

- Kraven är annorlunda idag i samhället än jag började som politiker, vill du vara ledig idag från din lärartjänst för att gå kurs i tre dagar kan du inte räkna med att få vikarier. Idag kan man inte göra som jag gjorde, gå på alla politiska möten och vara med överallt.

Och så har du haft journalisten Janne Josefsson efter dig.

- Ja, och Kalla Fakta. Det var ett år då jag fick hög inkomst, jag var både kommunstyrelsens vice ordförande i Kiruna och gruppledare i landstinget, och någon vänlig kollega tipsade redaktionerna om min tjänsteledighet från min lärartjänst på skolan. Jag hade sökt tjänstledigt måndag till fredag, men inte lördag och söndag för att ha någon möjlighet till tjänstepension.

- Det blev inte ett enda inslag, för alla papper var rätt och jag hade gjort rätt.

Var du inte nervös?

- Jag visste att allt går att vinkla, men från min sida var det rätt gjort, man kan ju bli hedrad att ha haft Janne Josefsson efter sig (skratt).

Hans Svedell, en fundering, var du Ny Moderat innan det begreppet uppfanns?

- Ja, jag har alltid varit lite annorlunda moderat och kallats för Röde baron inom paritet. När jag krävde femton öre i skattesänkning av bensinen så fick jag höra av mina partikamrater att jag var lite moderat i alla fall. När jag började i politiken var jag inte skolad, utan blev upplockad som lärare i lärarrummet. De jag fick fråga om råd var socialdemokraterna och jag har jobbat ideellt för Rädda Barnet och Röda Korset. Jag har en stark social prägel.

Men varför blev det då moderaterna?

– Min mamma och pappa var egna företagare, Svedells bilskola i Luleå. Jag bodde i ett kontor när jag var liten, firman först gällde. Och jag tyckte det var konstigt att de inte var samhället hjältar som jobbade så hårt, en period, mycket under Olof Palmes tid, var det till och med fult att vara egen företagare. Det fanns till och med ett skällsord för egna företagare.

Du förväntades ta över företaget.

- Ja. Men jag ville inte, utan blev lärare istället. Jag tror jag gjorde mina föräldrar besvikna där. Men jag har lärt mig mycket från Svedells bilskola, bland annat att prata med folk.

Till sist, vi måste reda ut ditt efternamn. I vårt arkiv stavar vi Svedell och Swedell. Vad heter du?

- Svedell. Men först ville jag inte bli kopplad ihop med bilfirman, så jag började stava med w. Men i passet stod det enkelt v och när man skulle resa utomlands blev det problem, en gång fick jag stå och bli uttittad i tjugo minuter när jag skulle resa till Arkhangelsk. Så jag började använda enkelt v igen. Men när jag är Elvis så är det SwedEvis (skratt).

Kuriosa: SwedElvis är Hans Svedells alterego - han har Elvis som största idol har har ibland uppträtt med Elvislåtar som just SwedElvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om