- När grannen sa att det bara var åtta år kvar så utbrast jag, "nej, nu ljuger du". Jag trodde han skojade med mig. LKAB måste ge mer information. Det är ju oroligt hela tiden när man inte vet något, säger Nina Niemi, 74, som bor i området.
Hon och maken Börje byggde sitt hus på Norrmalm mitt under den stora gruvstrejken. I december 1969 stod huset klart.
Sömnlösa nätter
Nina Niemi berättar att det var många sömnlösa nätter.
- Mitt under strejken byggde vi huset! Folk trodde vi var galna. Det var mycket gråt och jag tänkte hur ska vi klara det ekonomiskt? Börje arbetade i gruvan och vi visste ju ingenting om hur det skulle sluta, säger hon.
Men strejken drog förbi och fram till förra sommaren trodde Nina och Börje Niemi att de aldrig skulle behöva sälja huset som de byggde och flyttade in i för 43 år sedan.
- Vi har tänkt att vi inte kommer beröras alls. Men sen har det ju krupit fram, varje år har det kommit lite närmare, säger hon.
Tidigare än beräknat
Det var förra sommaren när LKAB överklagade ett hotellbygge i området som de boende och kommunen fick klart för sig att Norrmalm skulle påverkas av gruvan mycket tidigare än beräknat. Från att ha legat i ett område som kanske skulle påverkas först år 2033 var det nu bara åtta år bort innan området skulle vara detaljplaneändrat till gruvindustriområde. Det innebär att om åtta år måste LKAB äga alla fastigheter i området.
Trots att LKAB nu börjat köpa upp husen säger de boende som NSD pratar med att LKAB varit dåliga på att informera om vad som händer.
- De måste gå ut med information som människor kan lita på. Det går inte att säga 20 år ena dagen för att sedan ändra sig till tio år nästa dag, säger Kristina Zackrisson, kommunalråd (S).
Alla frågar varandra
Nina och Börje Niemi får information om husköpen från sina grannar.
Några har fått sina hus värderade, andra väntar och funderar på hur de ska göra. De säger att tystnaden från LKAB skapar oro.
- Jag skulle vilja att de kallade alla som berörs till ett möte. Det behövs inte så mycket egentligen, men man blir ju mer stillad om man får veta. Jag tycker att det är skrämmande som det är nu. För när de redan flyttat vårt område fler år fram i tiden, vem säger att de inte kommer flytta fram ännu mer?
Hur är stämningen i området just nu?
- Det är oroligt. Alla frågar ju varandra, har du hört någonting? De som bor över oss har hört att de börjar ge bud på husen här nere och undrar hur det kommer bli för dem, säger Nina Niemi.
Signal
Anders Lindberg, informationschef på LKAB, tycker inte att informationen varit dålig från deras sida.
- Men det kan nog alltid bli bättre, speciellt när människor känner sig förvånade är det en signal till oss, säger han.