Nu finns hjälpen på närmare håll

Nu satsar räddningstjänsten i Kiruna på att öka säkerheten i byarna. Och först ut är Abisko. Under invigningen av byns första brandstation fick Abiskoborna information och utbildning i säkerhet. - Man ska känna sig trygg fast man inte bor i en huvudort, säger Trond Olofsson, insatschef.

Räddningstjänsten i Kiruna och räddningsvärnet invigde brandstationen i Abisko. Från vänster: Pär Johansson, Trond Olofsson, Ola Jönsson och Emma Lundgren. Längst fram Ackie Nordin.FOTO: Maria Unga

Räddningstjänsten i Kiruna och räddningsvärnet invigde brandstationen i Abisko. Från vänster: Pär Johansson, Trond Olofsson, Ola Jönsson och Emma Lundgren. Längst fram Ackie Nordin.FOTO: Maria Unga

Foto: Maria Unga

KIRUNA2012-02-14 06:00

Intill campingen i Abisko, nära väg E10, står byns första brandstation och lyser röd och grann i snön.

Senast en brandstation invigdes i kommunen var 1994 när stationen i Kiruna togs i bruk.

- Det behövdes en ny station Abisko, det fanns ingen annan lösning. Vi har fått flytta runt och hyra in oss i olika garage, men nu har vi byggt en egen tillsammans med Tekniska verken, säger Emma Lundgren, styrkeledare.

Förutom en brandbil och en liten mindre räddningsbil med vatten och klipputrustning finns det även en ny hjärtstartare på stationen.

- Alla brandvärn och deltidsbrandkårer i Kiruna kommun åker numera ut på hjärtstopp och övriga sjukvårdslarm också. Och det är jättebra, för när du får ett hjärtstopp är det så viktigt att du får hjälp snabbt. I byarna är det extra viktigt, där är ambulansen ofta långt ifrån, säger Emma Lundgren.

Frivillig utryckning
Under invigningen av den nya stationen passade räddningstjänsten och räddningsvärnet på att bjuda in Abiskoborna för att informera och utbilda.

- Vi satsar på att öka säkerhetsmedvetandet i byarna. Ett steg är att åka runt och informera om vilken beredskap det finns och vad man kan förvänta sig för hjälp om det händer något. Vi vill också få in rätt tänk hos folk, att det är viktigt att man själv agerar om något händer, säger Emma Lundgren.

I Abisko ingår tiotalet personer i räddningsvärnet i dag. När ett larm går är det frivilligt om man kan och vill rycka ut. Lön betalas för varje utryckningstillfälle.

- Vi hade gärna velat ha några fler. Och man behöver inte bo i Abisko östra för att vara med, man kan bo i några av de andra orterna som Björkliden eller Riksgränsen till exempel. I så fall förser vi de orterna också med utrustning, säger Trond Olofsson.

Tidigare har folk till räddningsvärnet plockats från den ort där brandstationen finns. Nu vill räddningstjänsten starta något nytt och engagera folk i alla byarna. Huvudorten för utrustning och övningar kommer fortfarande vara Abisko.

Lyft för Abisko
- Jag tror att det kommer betyda att man känner sig säkrare, att det finns en punkt i byn som tydligt visar att vi finns här för att hjälpa folk. Fast man bor långt ifrån huvudorten så ska man ha någon form av trygghet. När det händer någonting kommer vi från Kiruna också, men det är långt att köra, säger Trond Olofsson.

En av besökarna under invigningen var Lise Rosander.

- Det här är jättebra för oss som har husvagn här, säger hon om räddningstjänstens satsningar i Abisko.

Noella Jonsson var en av Abiskoborna som provade på att använda en brandsläckare.

- Det här är viktigt, när det händer någonting så vet man hur man ska bete sig. Och brandstationen är jättebra, vi bor ju tio mil från Kiruna. Det här är ett lyft för Abisko, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om