– Vi har efter många års planerade och försöker och tester velat flytta över våra gummihjulstransporter till järnväg just i syfte att göra mindre avtryck på miljön i vår hantering, säger Jan Fjordell, vd Tekniska verken.
Den första lasten bestod av tio containrar med norska sopor som kom rullandes med tåg. Normalt hade det betytt tre eller fyra lastbilar.
– I huvudsak så är det en miljöförbättring vi vill göra. En av sakerna vi måste utvärdera är ekonomin i det, så att det är hållbart ekonomiskt också. Vår förhoppning och vår tro är att det ska bära sig så att vi kan ta över alla transporter. Mycket handlar om att effektivitet i alla led, när vi lastar på och lastar av.
I dagsläget kan inte Jan Fjordell säga vad kostnaden blir.
– Vi hoppas att vi klarar det ekonomiskt, då blir beslutet lättare. Blir det dyrare så får vi väl värdera det i förhållande till miljönyttan.
Från september till maj körs 28 000 ton sopor från Norge till Kiruna. Värmeverket i Kiruna har tagit emot sopor från Norge sedan år 2000.
– Den här bangården fanns inte på den tiden, det är en massa saker som har hänt och utvecklats. Sedan är järnvägsbranschen lite speciell att komma in, det är klart att vi hade kunnat vara klar långt tidigare, det här har vi pratat om i många år, men det är väl bra att vi är där nu, att vi äntligen når fram.
Tekniska verken ska avveckla avfallsförbränningen 2024 för att övergå till att använda spillvärme från LKAB.
– Då kommer vi ändå behöva ganska mycket biobränsle istället för avfall och då kommer vi få in transporter med biobränsle, sannolikt från Norge och även andra ställen. Så det här är också ett sätt att bli duktiga inför den omställningen, säger Jan Fjordell.
Att använda tåg som transportmedel möjliggör även längre transporter. Det är också ett säkrare transportmedel som inte påverkas även om väg E10 skulle vara avstängd.
– Det som är utmaningen och det vi försöker ta lärdom av idag är att se på hur det fungerar i realiteten, för det här är ett helt nytt sätt att frakta bränsle för oss. I en nära framtid när vi upphör med avfallsförbränningen kommer vi istället att behöva hantera skogsbränsle i någon form. Då kommer den levererans från skogsägare i Sverige hit för vidare transport till värmeverket, säger Lars Erkki, energichef Tekniska verken.