Nu får samerna sin egen Pridefestival

LULEÅNu får samerna sin egen Pridefestival. Sápmi Pride kommer att äga rum i Kiruna 16 - 19 oktober i år. Den samiska världen vill markera sitt stöd för alla människors lika värde.

PROJEKTLEDARE. Tobias Poggats står bakom den nya Pridefestivalen.

PROJEKTLEDARE. Tobias Poggats står bakom den nya Pridefestivalen.

Foto:

Kiruna2010-10-08 17:20

Tobias Poggats , 28, Umeå, är en av ledarna för projektet Queering Sápmi. Projektet ägs och drivs av den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra och ska finansiera Sápmi Pride. Poggats har sina rötter i Gällivaretrakten och

säger:

– Malmfälten är en speciell miljö för den som har en könsidentitet som inte stämmer med normen i samhället. Det finns inget uttryckligt förbud men du går med ett tabu i huvudet och funderar över vad som händer om du berättar. Man får egna hjärnspöken och lägger band på sig själv. Nu vill vi bryta tabun och stå upp för allas rätt att vara sig själva. Det finns också ett särskilt stort behov av att stötta unga samer.

Poggats hänvisar till en avhandling om unga svenska samers livsvillkor som psykologen Lotta Omma , Gällivare, har gjort.

– Den visar att de unga mår dåligt. De känner sig ifrågasatta hela tiden och tvingas förklara varför de lever som de lever.

Queering Sápmi bekostar resa, kost och logi för 100 festivaldeltagare. Först till kvarn gäller.

– Queering Sápmi-projektet har ett uttalat mål att skapa trygga rum och platser där hbtq-personer kan träffas och prata om sexualitet och könsidentitet. Vi har ett speciellt nätverk med queera samer som vi vill ska komma.

Sápmi Pride riktar sig till samer i Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Poggats hoppas på även ryskt deltagande.

De fyra festivaldagarna ska fyllas av föreläsningar och work shops på dagarna och cafeer och klubbaftnar med uppträdanden på kvällarna. Utställningar blir det också.

– Det blir förstås samiskt tema och samiska band.

Platser för festivalen blir Folkets hus och Ferrum i Kiruna. Höjdpunkt blir en Prideparad lördagen den 18 oktober.

– Alla som vill är förstås välkomna att delta under Pridefestivalen och i Prideparaden. Vi vill inkludera så många som möjligt och hoppas att nybildade RFSL i Kiruna ska vilja vara med, säger Tobias Poggats och förklarar att Sápmi Pride är tänkt att anordnas på olika platser runt om i Sápmi framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om