NU börjar staden flytta

Kristina Zakrisson hade ett något bättre utgångsläge än sina företrädare när hon tillträdde som kommunalråd. Samtidigt gjorde uppdaterade sprickprognoser från LKAB att det började brinna i knutarna.

FRAMTIDEN? Kirunas nya centrum som det ser ut i det vinnande förslaget.

FRAMTIDEN? Kirunas nya centrum som det ser ut i det vinnande förslaget.

Foto:

Kiruna2014-08-02 12:00

Alldeles i början av 2011 var det första gruvstadsparkavtalet förhandlat och klart. Nytillträdda kommunalrådet Kristina Zakrisson hade bara att signera det, så var första riktiga etappen av stadsomvandlingen inledd.

– På det sättet har jag haft lite tur, under min mandatperiod har saker börjat hända. Planeringen före har varit lång, säger Kristina Zakrisson.

Företrädarna Lars Törnman och Kenneth Stålnacke hade under hösten 2010 bjudit in Zakrisson till förhandlingarna med LKAB gällande gruvstadspark 1. Avtalet skulle reglera hur stor ersättning kommunen skulle få av LKAB för mark, stadshus och infrastruktur i området närmast gruvan.

Zakrisson kom in som en ny spelare i förhandlingarna, samtidigt som Lars-Eric Aaro var relativt nytillträdd som VD.

Första träffen i kommunalrådsrollen med Aaro skedde vid ett möte i Malmberget.

– Som jag förstod det hade de tidigare haft utsända som jobbade med frågorna i arbetsgrupper. Det här var första gången de träffades på det sättet och bröt arm i de här frågorna, säger Kristina Zakrisson.

Armbrytning eller ej - parterna kom överens och i februari 2011 hölls en presskonferens där Lars-Eric Aaro och Kristina Zakrisson undertecknade det första gruvstadsparkavtalet.

Kristina Zakrisson hade inlett vad som skulle bli en hektisk första mandatperiod. Trots lång erfarenhet i riksdagen var tempot högre än hon trott.

– Det var ett jättestort uppdrag och jag hade inte riktigt förstått hur omfattande det var, måste jag säga. När jag började skrev jag upp vilken tid jag gick till jobbet och vilka möten jag hade så att jag skulle kunna vara ledig någon gång med gott samvete. Men jag insåg rätt snart att det var helt meningslöst, man jobbar dygnets alla timmar, säger Kristina Zakrisson.

Det hon förvånades över mest var hur ensam kommun och kommunledning var, mitt i denna gigantiska process med samhällsomvandlingen.

– Det här är ju ingen kommunal satsning utan vi gör det faktiskt för ett statligt bolag som levererar massor med pengar till staten. Många gånger kunde jag uppleva att det saknades stöd uppifrån, säger Kristina Zakrisson.

En av de svåra frågorna Zakrisson fick hugga tag i var markköp för nya centrum. Eftersom Kiruna är omringat av riksintressen och statlig mark ovan odlingsgränsen så var det ingen lätt match.

I augusti 2012 kom en chock för kommunen. LKAB:s spricklinjer för år 2023 hade flyttats 100 meter ner över centrum. Snusdosan, Spottkoppen och andra landmärken skulle påverkas mycket snabbare än man trott. Tonerna var upprörda, och när LKAB:s VD Lars-Eric Aaro hade besökt kommunstyrelsens sammanträde för information sa Kristina Zakrisson till NSD att “LKAB måste förstå att vi inte kan flytta ett kvarts centrum eller ett halvt centrum”, och att en tömning av centrum inom fem till sju år kändes “orimlig”.

De nya beskeden från LKAB gjorde att en redan tidspressad process blev än mer hastande. Kristina Zakrisson menar att det senaste året varit det kanske mest hektiska sedan hon kom in i processen.

– Det har varit mycket jobb med utvecklingsplanen för nya centrum och mycket kontakter med folk som vill komma hit och på olika sätt vara med i byggnationerna, säger Kristina Zakrisson.

Det lär inte bli lugnare framöver. Om Kristina Zakrisson är kommunalråd även efter valet i höst är det naturligtvis ingen som vet. Men en sak är säker - det finns gott om utmaningar även framöver. Hur ska till exempel centrumhandeln överleva en flytt, om den inte sker samlat? Hur ska “gamla” centrum kunna bibehålla en hyfsad standard när allt fokus riktas mot det nya?

– Det blir en utmaning att avveckla centrum på ett vettigt sätt. Det viktiga är att det nya är på plats innan avvecklingen sätter igång. Sedan kommer antagligen folk bo kvar även om affärerna avvecklas, och då gäller det att göra så att det fortfarande är ett trivsamt område att bo i, säger Kristina Zakrisson, och fortsätter.

– Även om det är en utmaning att bygga ett nytt centrum så är det nog en ännu större utmaning att avveckla det gamla på ett bra sätt.

Nu är det bara ett par månader kvar innan bygget av Kirunas nya stadshus ska sätta igång på riktigt. Utvecklingen av ett helt nytt bostadsområde alldeles i närheten har redan börjat. När Kristina Zakrisson tog det första spadtaget för det i juni i år var det ett av många “första spadtag”. Framtiden får utvisa om det var det som verkligen satte fart på en omvandling som kommer pågå i decennier framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!