Nu är framtidstron stor

För laddaren Angelica Rundqvist, 24, öppnar beslutet om en ny huvudnivå ett hisnande framtidsperspektiv.- Nu vågar vi tro på att vi kan bo kvar i Kiruna, säger hon.

Foto:

KIRUNA2008-10-30 06:00
I "vi" inräknas även sambon Ole Hedlund, som också arbetar vid LKAB, fast ovan jord, samt nytillskottet Thor, sex månader gammal.
Hela familjens väl och ve är alltså avhängigt hur gruvjätten mår. Just nu tycks tillståndet vara prima och gårdagens beslut säkrar brytningen för många år framåt.
Nu blir det stugköp
Det ger framtidstro för de anställda mitt i finanskriser och annalkande lågkonjunktur.
Angelica Rundqvist med familj planerar en egen framtidssatsning samtidigt som de slår fast bopålarna djupare.
- Vi har pratat om att köpa hus, men det blir nog en stuga och en insatslägenhet i stället. Det blir för mycket att ha både hus och stuga och vi gillar att vara ute i naturen, säger hon.
Tidigare har Angelica Rundqvist bland annat provat på att jobba på en grill i Luleå, men trivdes inget vidare. Så började hon på bergarbetarutbildningen i Kiruna och hittade drömjobbet.
- Jag har jobbat på 1 045 och vid tappningen. Nu är jag vid laddningen och det var dit jag ville. Jag trivs verkligen med det jag jobbar med och med gänget på arbetsplatsen.
Ljuset har återvänt
Nu är hon på väg tillbaka till jobbet efter sin mammaledighet.
Vid grindarna träffar hon Harald Rautio som hon jobbade med på 1 045-metersnivån.
Han var en av dem som permitterades vid krisen 1983 och vet att framtiden inte alltid har tett sig så ljus vid LKAB.
- Men det räcker med att gå fem år tillbaka i tiden. Då var det ingen som visste något om framtiden. Nu börjar vi tro att vi ska kunna få vara kvar till pensioneringen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om