Nostalgikerna som håller sig på mattan

Vad är det för vits med att fixa till den gamla skotern om man aldrig får chans att visa upp den?Nu finns det ett tillfälle - det årliga nostalgiracet utanför Kiruna.Därför skruvas det som aldrig förr i klassiska maskiner från en svunnen tid.

Den här "skotern" ställer krav på god balans och fick aldrig något brett genomslag bland friluftsfolket. Jyrki Koivuniemi behärskar dock sin Tolken från Husqvarna till fulländning som synes.  FOTO: Hans Sternlund

Den här "skotern" ställer krav på god balans och fick aldrig något brett genomslag bland friluftsfolket. Jyrki Koivuniemi behärskar dock sin Tolken från Husqvarna till fulländning som synes. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-04-06 06:00
Det började med att mc-klubben Svinkallt i Kiruna ville utmana raggarklubben Midnight sun cruisers i en tävling på lika villkor. Motorcyklar och bilar gick bort och man fastnade för veteranskotrar.
I lördags genomförde Svinkallt sitt fjärde årliga nostalgirace på sjön Tuollujärvi, en kvarts guppig färd från klubblokalen på gamla Jägarskoleområdet.
En folkfest
Det har artat sig till en veritabel folkfest med både inbitna deltagare och allmänt nyfikna. I lördags sålde man slut på 350 hamburgare och minst lika många munnar torde således ha funnits ute på sjön.
- Det här är redan stort längre nedåt i Sverige. Från Skellefteå och söderut är det en organiserad rörelse, säger Eric Wilhelmson i Svinkallt.
Fick plats i bagaget
Här är det viktigaste inte att komma först i mål, utan att få visa upp sina nyrenoverade klenoder. Det är alla beundrande blickar i vårvintersolen som gör varje droppe svett i garaget mödan värd.
I år fick träffen fler långväga besök. Petri Kuivila från Gällivare hade tagit med sig familjens Lynx av 1970 års modell, vilken tilldrog sig ett stort intresse på grund av sin storlek.
- Farsan köpte den 1969 för att åka och fiska med i Tjuonajåkk. Han behövde inget släp utan kunde bara lyfta in den i bagaget på Taunusen, säger han.
Fler ovanliga märken och modeller syntes i vimlet, som Jyrki Koivunimeis Tolken, Micke Mennas Larven och Niklas Lindmarks Rajd från 1968. Bo Lindgren håller sig till Ockelbo och hade tagit med sig både en 600 -72 och en Turist -66.
Reservdelar hårdvaluta
Sedan nostalgiracen startade har gamla och sällsynta skotrar blivit allt mer eftertraktade en samlarobjekt i Kirunatrakten. Och reservdelar har blivit hårdvaluta.
Det vet Robert Åberg som driver Yamahahuset och själv veteranskoterfantast.
Tack vare Internet har marknaden blivit internationell och han får många förfrågningar från bland annat USA. Dessvärre har han inte ett lika stort utbud som han skulle kunna ha haft.
- När vi flyttade firman gjorde jag mig av med säkert 20-30 kubik grejer som jag inte trodde att vi skulle ha användning av. Det känns oerhört bittert.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om