Norska facket: "Strejkbryteri"

Malmtågen kör in i Narviks hamn igen. Det kan vara strejkbryteri anser det norska Lotomotivmannsförbundet. LKAB menar å sin sida att man följer den norska lagen.

Malmen är i hamn. Konflikten mellan de norska lokförarna och LKAB har hårdnat sedan LKAB skickat in personal till hamnen i Narvik. Strejkbryteri, menar facket. Inte alls, säger LKAB.

Malmen är i hamn. Konflikten mellan de norska lokförarna och LKAB har hårdnat sedan LKAB skickat in personal till hamnen i Narvik. Strejkbryteri, menar facket. Inte alls, säger LKAB.

Foto: Göran Ström

KIRUNA2014-11-28 16:46

Vid midnatt natten till igår togs 30 norska lokförare ut i strejk på Malmbanan. Det tvingade LKAB att stoppa hälften av alla transporter mellan Kiruna och Narvik. Men du lossas alltså malmgods i den norska hamnen på nytt.

Bakgrunden till strejken är att LKAB inte vill gå med på det norska fackförbundet Lokomotivmannsforbundets, NLF, förslag på att knyta fördelningen av norska och svenska lokförare till deras nya löneavtal. Idag körs nämligen hälften av transporterna av norska lokförare anställda vid LKAB Malmtrafik AS, och hälften av svenska.

– Det senaste 20 åren har hälften av malmtransporterna skötts av norska lokförare. Det har varit nedskrivet i en proposition från den norska regeringen 1996. Det var en förutsättning att behålla detta om LKAB skulle få ta över transporterna i egen regi. Men det har LKAB beslutat sig för att inte förhålla sig till längre, säger Jan-Even Nystad, NLF.

LKAB anser att företaget självt måste få bestämma hur de vill lägga upp sin organisation. Men LKAB går med på att fortsätta köra hälften norska och hälften svenska förare – tills vidare.

– Vi kan inte ge några garantier, det finns inga avtal i världen som kan garantera arbetsplatser, säger LKAB:s kommunikationsdirektör Frank Hojem.

I normalfallet drivs hamnterminalen av norsk personal. Men sedan igår har tre anställda på LKAB i Sverige tagit över hamnterminalen och börjat lossa malmgods trots strejken. NFL anser att det kan vara strejkbryteri.

– Det gör ju att det är möjligt för LKAB att köra sin malm fullt ut. Nu undersöker vi om det juridiskt är att betrakta som strejkbryteri, säger Jan-Even Nystad.

– Vi tar tittat på det och vi kan med säkerhet säga att den uppgiften är fel. Vi följer dom lagar och regler som finns i Norge, menar Frank Hojem.

Det har inte skett några förhandlingar mellan de strejkande och LKAB under dagen, men från företagets sida hoppas man kunna lösa detta snarast.

Vad kostar det här för LKAB?

– Vi har inte satt något pris på det. Vi har en lagersituation i Narvik som är ganska god så våra leveranser till kund har inte påverkats ännu. Blir strejken långvarig, då påverkas LKAB väldigt negativt. Vi är ju beroende av att vår produktion går för fullt, annars tjänar vi inga pengar och då kan vi inte ha några arbetsplatser i Narvik på sikt, säger Frank Hojem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om