Norrskensutbrottet: "Aldrig varit med om något liknande"

Det röda norrskenet dansade över himlen under nyårshelgen. Fotografen Peter Rosén är lyrisk när han berättar om upplevelsen.
– Det var fantastiskt, en enorm upplevelse.

Ljusdansen på himlen under onsdagskvällen, vid Tornehamn kl 19.

Ljusdansen på himlen under onsdagskvällen, vid Tornehamn kl 19.

Foto: Peter Rosén/Lappland Media

Kiruna2025-01-02 17:00

Nyheten i korthet

  • Fotografen Peter Rosén beskriver ett ovanligt rött norrsken som dansade över himlen på nyårsdagen i Abisko som "en enorm upplevelse".
  • Rosén säger att det var det rödaste norrsken han någonsin sett, och att det var synligt för blotta ögat, inte bara genom kameran.
  • Färgen på norrskenet bestäms av på vilken höjd och med vilken hastighet elektronerna kolliderar med jordens atmosfär. Det röda norrskenet uppstår när en långsam elektron kolliderar med en syreatom högt upp i jordens atmosfär.

Peter Rosén är inte lika snabb på att åka ut och fotografera norrsken som för 20 år sedan. Men ännu kan han golvas av upplevelsen och så var det under onsdagskvällen.

– Jag har bott och verkat i Abisko sedan 1999 och kan lätt säga att det som norrskenet bjöd på igår var det rödaste jag sett. Det var en enorm upplevelse att äntligen få se så rött norrsken även med blotta ögat. Inte bara genom kameran.

undefined
Peter Rosén, fotograf.

Kameran förstärker alltid färgerna litegrann. Men gårdagskvällens extremt starka rödskimrande norrsken fick många att reagera. Sociala medier överöstes av bilder på norrskenet, som uppenbarade sig ganska tidigt på kvällen.

undefined
NSD:s reporter Maria Dahlgren stannade längs vägen efter en jobb-tur till Karesuando och fångade det röda ljuset med mobilkameran.

Vi går just nu in i ett solstormsmaximum. Vilket innebär större möjlighet till att se häftiga norrsken.

Färgerna på norrskenet bestäms av på vilken höjd och med vilken hastighet elektronerna kolliderar med jordens atmosfär. Om en elektron är långsam och inte kommer så långt ner och krockar med en syreatom högt uppe i jordens atmosfär, då uppstår den röda färgen på norrskenet.

– Är det ett svagt norrsken så upplever man att färgerna förstärks med långa slutartider. Men igår kväll var det inte så. Visst, kameran förstärker fortfarande färgerna litegrann men det var väldigt rött och kraftfullt även för ögat. Det är kul att få uppleva de här röda nyanserna och tonerna även med blotta ögat, säger Peter Rosén.

Han satte sig i bilen under onsdagskvällen och körde en mil till Tornehamn för att få den där bilden som han ville ha.

– Vi är så vana med det gröna norrskenet att det är kul att få se något annorlunda och även bildmässigt att fånga något som jag inte tidigare fångat under alla år.

Han stod vid strandkanten där isen samtidigt höll på att lägga sig.

– Man hörde hur det knakade i isen samtidigt som man hade det här färgsprakande norrskenet framför sig. Först var det rött i söder men sedan svängde det om och lade sig även i norr så man kunde ta fina bilder med Torneträsk i förgrunden.

undefined
Knak från isläggningen och skådespel på himlen. (bilden är något beskuren)

Peter Rosén håller även på med norrskensfotoguidning.

– Det är helt fantastiskt att i Abisko och Kiruna kunna bjuda alla gäster och turister på det här, moder jords egna fyrverkeri.

Han har ett tips till NSD:s läsare som vill fotografera norrsken.

– Det är många som tar fina norrskensbilder men som glömmer förgrunden. Många gånger är det den som gör bilden. I går kväll hade jag kunna gå upp på stugtaket men vi valde att köra en mil och ställa oss vi Torneträsks strand för att få en fin förgrund till bilden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!