Britta Marakatt-Labbas konstverk – ett av århundradets bästa

Tidningen Art News har listat 2000-talets hundra bästa konstverk. På plats 35 finns Britta Marakatt-Labbas verk Historjá.
– Det hade jag aldrig förväntat mig, det är väldigt stort, säger konstnären själv.

En del av Historjá, Britta Marakatt Labbas 24 meter långa broderi som uppmärksammats stort i konstvärlden sedan den visades i Tyskland 2017.

En del av Historjá, Britta Marakatt Labbas 24 meter långa broderi som uppmärksammats stort i konstvärlden sedan den visades i Tyskland 2017.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2025-03-11 13:32

Konstverket som är ett 24 meter långt broderi om samisk historia, kultur och liv, visas just nu på KIN Museum för samtidskonst i Kiruna. Utställningen öppnade i oktober och har dragit storpublik.

– Vi har läst om Britta Marakatt-Labba på vår svenskakurs i Basel. När jag hörde om utställningen kände jag att jag var tvungen att åka för att få se den, säger Rose-Marie Choquard från Schweiz.

undefined
"Jag blir så berörd av samernas historia", säger Rose-Marie Choquard, till höger i bild.

Vännen Madeleine Gasser tar många foton av det 24 meter långa konstverket.

– Britta Marakatt-Labba är så duktig. Man ser hastigheten på renarna. Med små uttrycksmedel broderar hon hela livet, med både allvar och humor. 

undefined
Vännerna ska ta en tur till Abisko också när de ändå är i Kiruna. Men huvudmålet för resan är Britta Marakatt-Labbas utställning.

Det är fler journalister som ringer när vi når Britta Marakatt-Labba på telefon om 100-listan.

– Art News är en väldigt viktig tidskrift inom konstvärlden, att de överhuvudtaget tog med 24 meter långa Historjá är väldigt stort. Och inte bara för mig. Det här är stort för Sápmi och för samiska konstnärer, att fler människor ute i världen får veta att vi finns, säger Britta Marakatt-Labba.

undefined
Britta Marakatt-Labba.

Konsttidningen har valt ut konstverk från de senaste 25 åren. Redaktören Alex Greenberger skriver i Art News om listan att det inte var något lätt jobb då det gjorts så mycket bra konst.

“Vi bestämde oss för att konstverken inte behövde vara inflytelserika eller ha setts av många, de behövde bara vara av hög kvalité”, skriver han i en förklaring till verken man valt ut.

Britta Marakatt-Labba har jobbat med sin konst från hemmet och ateljén i Övre Soppero sedan 1986. 

– Ibland har jag tänkt att vem gör jag det här för? Vem ser de här bilderna som jag lägger ner så mycket tid på, tankar och utförande? Men plötsligt när man får visa konsten på en stor utställning som Documenta i Tyskland 2017 så kommer bilderna ut och ses.

undefined
Britta Marakatt-Labba har jobbat från Övre Soppero sedan 1986. Hon har jobbat som konstnär sedan 1978.
undefined
I hemmet och ateljén.

Britta Marakatt-Labbas konst finns nu över hela världen.  Snart reser hon till New York för att skapa en hög skulptur vid det gamla järnvägsspåret där.

– Jag har verkligen uppnått det jag ville, att dokumentera och väcka nyfikenhet kring samisk kultur och konst. Jag vet inte vad jag kan mer förvänta mig. Nu är jag i den åldern också att nu får det bara flyta på. 

En härlig känsla?

– Det är jättehärligt. Broderiet som uttrycksform hade inte den statusen när jag började men jag har trott på det. Nu har den fått plats på de stora arenorna och verken har köpts in av de fina museerna, avslutar konstnären. 

undefined
En del av verket Historjá. Den ägs av Tromsö museum men visas just nu som en del i utställningen "I stjärnornas fotspår: Britta Marakatt-Labbas broderade världar"

Utställningen är snart på väg till Moderna museet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!