Från och med onsdagen, 22 maj, kan man förtidsrösta i EU-valet. På valmyndighetens sida rullar en lång lista med partier och registrerade listor. I dagsläget är det de åtta riksdagspartierna som representerar Sverige i EU-parlamentet.
Den norrbottning som är högst upp på en lista hos de partier som återfinns i EU-parlamentet idag, är vänsterpartiets Carolina Gustafsson från Kiruna. Hon har suttit åtta år i partistyrelsen och varit med och skrivit det nya partiprogrammet. Hon satsar nu helt på EU-valet.
– Jag är jättepeppad. Det ska mycket till för att jag ska komma in, men om jag skulle komma in, så skulle jag vilja sitta i utskottet som hanterar jordbruk och skogsbruk.
Vad skulle det betyda för Norrbotten att få in en norrbottning i EU-parlamentet?
– Om man tänker att det är långt till Stockholm så är det ännu längre till Bryssel. Vi har väldigt olika förutsättningar så det är väldigt viktigt att vi finns där nu, särskilt när det finns ett så stort intresse för norra Sverige nu även från Bryssel, säger hon.
I dagsläget finns 705 parlamentsledamöter, 21 av dem representerar Sverige. Ingen är från Norrbotten.
Haparandas tidigare kommunalråd Sven Tornberg är fyra på Centerpartiets lista, de har i dag två platser. Gränsstängningarna under pandemin väckte hans EU-engagemang.
– Det är otroligt viktigt att vårt perspektiv och våra förutsättningar lyfts fram. Vi behöver lyfta både möjligheter men också utmaningar.
EU:s ögon på jordartsmetaller och industrins omställning är en stor fråga med Norrbotten i fokus.
– Vi vet att en stor del av Norrbotten kommer tas i bruk för den här omställningen. Vi behöver ett system för utbyggnad av vindkraft, att kommuner och enskilda får ersättning för intrång. För att klara det här behöver vi se till att skogen hanteras nationellt, att inte EU går in och begränsar användningen av skogen, säger han.
– Det är en utmaning. Jag tycker ju inte att vi ska köpa jordartsmetaller från Kongo där barnarbetare har grävt upp dem. Men samtidigt kan jag känna att varför kan vi inte använda de metaller vi har? Vi vet ju att det finns massor av metaller i de här slagghögarna. Det är därför det är så viktigt med representation i norr. Vi måste göra det vi kan i klimatomställningen, men vi har en historia av att bli koloniserade. Vi vill inte bli det igen, säger Carolina Gustafsson.
Ingen norrbottning skulle komma in i dag om partierna får lika många mandat som de haft den senaste mandatperioden, såvida de inte kryssas in.
– Om Norrbotten och Norrland bestämmer sig och går ihop och kryssar sina kandidater, så har man inte en oäven möjlighet att kryssa sig in. Om det blir 30 000 kryss på mig så är chansen god att komma in, säger Sven Tornberg (C).
Carolina Gustafsson pekar också på vikten av att rösta.
– Det har varit så lågt röstdeltagande här så om folk tar sig ut och röstar, då är sannolikheten högre att man kan komma in. Jag vill bara inte att man ska låta bli att rösta och ge bort sina röster till extremhögern inom EU, säger Carolina Gustafsson (V).
Kommunalråden i Jokkmokk och Arjeplog, Henrik Blind (MP) och Isak Utsi (S), återfinns på plats 6 respektive 8 hos deras partier.