Norrbottens giftigaste sjö saneras

Snart kan en sanering av Norrbottens mest förorenade sjö Ala Lombolo i Kiruna bli verklighet. Militären förbereder sig för att plocka upp ammunition nästa år och saneringen förväntas starta 2015. - Det känns hoppfullt, säger Björn Lindbom vid SGU.

Norrbottens giftigaste sjö. Under ytan gömmer sig stora mängder kvicksilver och 17 300 spränggranater som försvaret dumpade i sjön under 50-talet. Nu pågår föberedelser för en sanering.FOTO: Maria Unga

Norrbottens giftigaste sjö. Under ytan gömmer sig stora mängder kvicksilver och 17 300 spränggranater som försvaret dumpade i sjön under 50-talet. Nu pågår föberedelser för en sanering.FOTO: Maria Unga

Foto: Maria Unga

KIRUNA2012-06-19 06:00

Vattenytan är spegelblank och fågellivet är rikt runt sjön Ala Lombolo i Kiruna. Men den vackra ytan är förrädisk. Skyltar längs med elljusspåret som löper runt sjön talar om att allt bad och fiske är förbjudet.

Det är Norrbottens giftigaste sjö och och den är förorenad av en mängd metaller, bland annat kvicksilver.

Kvicksilvret kommer från LKAB:s gruvverksamhet och de analyser som gjordes för att ta reda på järnhalten
i malmprover. Från slutet av 1800-talet fram till 1967 spolades metallerna rakt ut i avloppet och nådde Ala Lombolo.

På 50-talet dumpade Försvarsmakten dessutom 100 trälådor med 17 300 spränggranater i sjön.

Sanering 2015
Sedan föroreningarna upptäcktes
i början av 90-talet har en mängd utredningar om sjöns tillstånd genomförts. En oberoende konsultrapport visade under förra året att ingen enskild part kan hållas ansvarig.

Och nu tycks planerna på en sanering av sjön ta allt mer fasta former.

- Vi siktar på en sanering under 2015 och försvaret ska ta upp den dumpade ammunitionen under 2013-2014, säger Björn Linbom vid SGU, Sveriges geologiska undersökning, som är huvudman för projektet.

Han berättar att det under måndagen och tisdagen kommer att finnas en person på plats vid sjön från försvaret.

- Han rekognoserar och tittar på hur det ska gå till att genomföra arbetet på plats med tillgängliga vägar och mätningar som behöver utföras, säger Björn Lindbom.

Sedimenten mäts
Även LKAB har anlitat ett företag som kommer att ha folk på plats under veckan för att genomföra georadarundersökningar i Ala Lombolo.

- Det handlar om att se tjockleken på sedimenten och avståndet ner till moränen, säger LKAB:s miljöchef Anders Lundkvist.

Undersökningarna är en del av en stor hydrogeologisk undersökning för att ta reda på hur gruvverksamheten påverkar vattenflödena.

Men resultaten från Ala Lombolo kommer också att användas som underlag till arbetet att rensa sjön.

När spränggranaterna är borta kommer själva saneringen av sjöns bottensediment att genomföras. Vilken metod som ska användas är inte bestämd ännu.

- Det finns inte så många alternativ för muddring. Det är grävmuddring, sugmuddring eller frysmuddring som gäller, säger Björn Lindbom.

Vad det kommer att kosta eller vem som ska stå för kostnaden är inte klart ännu. En gammal utredning visar att det handlar om mellan 140- 170 000 kronor. Björn Lindbom tror att en tydligare kostnadsbild kommer att finnas till hösten.

Då ska ytterligare undersökningar av Ala Lombolo göras tillsammans med försvaret som har kunskap om var den dumpade ammunitionen ligger.

Om några år kan Ala Lombolo vara en frisk sjö igen.

- Det känns hoppfullt. Bara nu ammunitionen kommer bort så ser det hoppfullt ut, säger Björn Lindbom.

FAKTA Ala Lombolo:

µ Sjön ingår i ett vattensystem som inkluderar Luossajärvi, Yli och Ala Lombolo samt bäcken Luossajoki. Luossajoki mynnar ut i Torneälven vid Laxforsen ca 10 km öster om Kiruna.

µ Ytan som är förorenad av kvicksilver motsvarar 40 fotbollsplaner och det uppskattas finnas ca 220 000 kubikmeter förorenade sediment.

µ 17 300 spränggranater ligger på botten i den norra och nordöstra delen av sjön.

µ Förutom kvicksilver finns stora mängder andra metaller i sedimenten. De har hamnat i sjön genom vittring och grundvattentransport från gråbergsupplaget vid Kirunavaara.

µ I dagsläget sprids ungefär 60-100 g kvicksilver per år ut ur Ala Lombolo. På lång sikt kan spridningen öka. Sprickbildningen orsakad av gruvbrytningen är ett orosmoln.

µ Gäddor fångade i Torne älv utanför Jukkasjärvi har förhöjda halter av kvicksilver jämfört med gäddor från en opåverkad del uppströms i älven och föroreningsrelaterade skador har observerats hos bottenlevande djur i Ala Lombolo.Källa: Kiruna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om